Osmanlı’da kadın hakları korunurdu
Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA
BİRLİK Vakfı tarafından düzenlenen konferansta konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, şer’i sicil kayıtlarına göre 18.yüzyılda yaşanan aile yapısını Konya örneğinden açıkladı.
Şer’i kayıt sicilleri
Erten, 18. yüzyıla ait şer’i sicil kayıtlarında yaptıkları araştırmalara göre, geçmiş dönemdeki aile hayatının bazı yönleriyle bugünden farklılaştığını dile getirerek, bu alanda tarihi kaynakların yetersiz olmasına rağmen, mahkeme tutanaklarının aile yapısını ortaya çıkardığını belirtti.
Şer’i sicil kayıtlarından 18. yüzyıl Osmanlı dönemindeki nişan, evlilik, boşanma, mehir, kadının sosyal ve çalışma hayatı gibi konulara bakarak o dönemin halkının yaşama şekillerini tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Erten, bu alanda çok fazla kaynak olduğunu ifade etti. Erten, mahkeme kaydı niteliğinde olduğu için verilerin çok sağlam olduğunun da altını çizdi.
Nikah kayda geçiyordu
Şer’i kayıtlara göre Osmanlı’da kadınların nişan, evlilik, boşanma aşamalarında ya da çalışma hayatında haklarını mahkemelere giderek aradıklarını kaydeden Prof. Dr. Erten, evliliklerde 2 şahidin yetersiz görülerek, izinname ile nikahın resmi kayda alındığını dile getirdi.
Tek eşlilik yaygındı
Kayıtlara göre, Osmanlı döneminde çoğunlukla tek eşliliğin daha yaygın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erten, o dönemde birçok gelişmiş ülkeden daha ileri olarak kadını koruyan şer’i hükümlerin aynı zamanda kadına ticaret, el işleri, terzilik esnaflık ve vakıflarda çalışma imkânı verdiğinin altını çizdi. Erten, kadınlara nişandan ayrılma ve boşanma hakkının da tanıdığını, aile hayatının da bir oda bir sofa ya da bir oda iki sofa evlerde çekirdek aile olarak geniş bağlarla güçlü bir şekilde yaşandığını söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.