Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2832.41
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Osmanlı eserleri Rusya'da ortaya çıktı

Osmanlı dönemine ait resim ve gravürler Rusya'daki bir müzede ortaya çıktı. Çeşitli İslam beldelerinden toplanıp müzede koruma altına eserlerin 18. ve 19. Yüzyıl sonlarına ait olduğu tespit edildi.
Osmanlı eserleri Rusya'da ortaya çıktı
19 Şubat 2013 07:02:00
Osmanlı dönemine ait resim ve gravürler Rusya'daki bir müzede ortaya çıktı. Çeşitli İslam beldelerinden toplanıp müzede koruma altına eserlerin 18. ve 19. Yüzyıl sonlarına ait olduğu tespit edildi.

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bulunan Dinler Tarihi Müzesi (GMİR)'nde yer alan eserler arasında Ayasofya'nın Cami olarak kullanıldığı dönemi yansıtan fotoğraflar da bulunuyor. Koleksiyonla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Tatyana Stetskeviç, müzede saklanan eserlerin bin bir güçlükle toplandığını ifade etti. Müslüman toplumun, sahip oldukları dini eserleri satmak istemediklerini ifade eden Stetskeviç, "Rus seyyahlar İslam ülkelerine yaptığı geziler sonrası, yanlarında o toplumlara ait eşyalar getirmiş. Ayrıca Rusya'da çeşitli dönemlerde yaşayan imamların müzeye hediye ettiği İslam eserleri var. Bunları yıllarca sakladık, şimdi de insanların hizmetine sunuyoruz" dedi.

Hz. Osman'ın Kur'an-ı Kerimi

Müzede sergilenen büyük Kuran-ı Kerim hakkında da açıklama yapan Stetskeviç, "Bu Kur'an, şu an Taşkent'te bulunan Hz. Osman'ın Kur'an-ı Keriminin 1905 yılında yapılan bire bir kopyası. Hz. Osman'a ait olduğu belirtilen Kuran'ı Kerimler dünyanın birçok yerinde olduğunu biliyoruz. Ama yine de Müslümanlar Kur'an-ı Kerimi görmek isterlerse müzemize gelebilirler " ifadelerini kullandı.

I. Abdülhamit'in Kütüphanesi

Müzede koruma altına alınan eserler arasında Peygamberimizin kabrini gösteren gravürler de bulunuyor. Ayrıca, Osmanlı Sultanı I. Abdulhamit'in ve Vezir Ragıp Paşa'nın 18. yüzyıla ait gravürleri de müzede saklanan eserler arasında. Müzenin en değerli parçaları arasında, 19. yüzyılın son döneminden kalma, üzerinden Allah'ın 99 ismi Esma-i Hüsna ve Kuran-ı Kerim'den çeşitli ayetlerin yer aldığı işlemeli Mevlevi cübbesi yer alıyor. Koleksiyonda ayrıca, Filistin ve İstanbul'u tasvir eden birçok gravür ile 18. ve 19. yüzyıldan kalma hat eserleri de bulunuyor.

Araştırmalar devam ediyor

Stetskeviç müzede sergilenen İslam eserleri ile ilgili olarak, "Biz müzeyi kurduktan sonra, Rusya'nın birçok bölgesindeki müzelerden, özellikle Moskova'daki müzelerden İslamiyet'le ilgili birçok eser geldi. Ne yazık ki, biz eserlerin birçoğunun hangi yüzyıla ait olduğunu bilmiyoruz. Kime ait olduğu, ya da nerden geldikleri hakkında tam olarak bilgimiz yok. Ancak bu konudaki uzmanlarımız araştırma yapıyor ve tespit edilen eserleri kaydediyor." şeklinde konuştu. Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bulunan dinler tarihi müzesi, Salı günü hariç haftanın 6 günü ziyaretçilerini ağırlıyor.