Osmanlı'da fahiş kiraya karşı ferman çıkarılmıştı
Türkiye'de fahiş kira zamları gündemi sık sık meşgul ediyor. Kiralar artık 3. sayfa haberlerine de konu oluyor. Arşivlerden çıkan bir belge ise, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, fahiş kira krizinin ortaya çıkmaması için emsal niteliğinde bir karar alındığını ortaya koydu.
III. Selim döneminde çıkarılan fermanda, işin hem iktisadi sıkıntısına vurgu yapılmış hem de merhametli olunması durumunda manevi kazanç hatırlamtılmıştı. İşin takibi ise imamlara verilmiş, 'aç gözlülük edenlere' ceza verileceği bildirilmişti.
İşte o ferman ve tercümesi...
İstanbul Kadısı faziletlü efendi!
"Bu defa Allah'ın kazası ile yerleri yanmış olan kulların kira ile sağlamaya muhtaç oldukları ev ve dükkânlar, sahibleri cimrilikten dolayı orta yolun dışında kira istemeye çalışacakları ortaya çıkmasından dolayı bu şekil fazlaca kira isteğinde olanların vazgeçirilmeleriyle Allah'ın kullarının sıkıntıdan kurtulmaları istenmektedir.
İmdi hükümetin dahili olan bütün mahalle imamlarını yanınıza getirtip o şekilde kiraya verile-gelen ev ve dükkan sahibleri yangına uğrayan Allah kullarından fazlaca kira isteğiyle ileri gitmemelerini ve her mahallenin imamları bu hususa dikkat etmelerini
tenbih ve te'kide çalışmanız ve fermanın hilafina hareket ile fazlaca kira isteyeni olursa onları imamlar tarafınıza ihbar edip, siz de, cezalandırmak için huzurumuza ilama çalışasınız" diye buyuruldu.
29 Muharrem 1207 (Ağustos 1792)
(İstanbul Kadılığı, sicil: 65, varak: 106)