Osmanlı Devleti'nin 20 sırrı
Şükrü Kahraman / [email protected]
Her şeyden önce, İslam adalet ve hukuku çerçevesinde şekillenen Osmanlı adaletine, İslam'ın emrettiği hoşgörü anlayışını kendine şiar edinmiş bir Osmanlı hoşgörüsüne ve tüm unsurlarıyla güçlü bir devlet olmayı başarıp, hamisi olduğu toplulukları İslam şeriatı hükümlerine göre yönetmiş, birbirinden farklı bu toplulukları "İslam ümmeti" zaviyesinden değerlendiren Osmanlı fikrine, günümüzde ulus-devlet halini almış bu toplumlar bugün öyle hasrettir ki. Osman Bey tarafından Söğüt merkezli kurulan Osmanoğulları Beyliği Orhan Bey döneminde devlet, Fatih döneminde İstanbul'un fethi ile de imparatorluk haline gelmişti. Ve 1453 İstanbul'un fethinden, 1699 Karlofça Anlaşması'na dek, süper güç olarak tüm dünyaya adalet saçıp, İslam'a en büyük hizmetleri gerçekleştirmişti. 624 sene boyunca tek gayesi İlay-ı Kelimetullah ve Nizam-ı Alem olmuştu. Böyle kutlu bir gayeye hizmet etmek söz konusu olduğunda da karşımıza bakın nasıl bir tablo çıkıyordu; " 3 kıtada (Asya, Afrika, Avrupa) tam 22 milyon kilometrekareye hükmediyordu Osmanoğulları. Devletin nüfusu ise 15 milyonu aşıyordu.
Hükümdarlığın sona ermesinden sonra Osmanlı toprakları üzerinde Asya'da 17, Afrika'da 22, Avrupa'da 25 olmak üzere tam 64 yeni devlet kurulacaktı." Peki, Devlet-i Şahane'nin Söğüt'te ufak bir beylikken, zamanla cihanşümul bir devlet olmasını sağlayan, onu 6 asır ayakta tutabilmiş Osmanlı Hanedanı'nın çok önemli 20 sırrı neydi? İşte Osmanlı'nın ufacık bir beylikten cihanşümul bir devlete erişmesinin sırrı. İşte mübarek bir rüya ile başlayıp, maalesef ki sürgünlerde sona eren hayatların düsturları. İşte İlay-ı Kelimetullah ve Nizam-ı Alem ülküsünü 6 asır boyunca canlı tutabilmenin ve hayata geçirebilmenin reçetesiu2026 İşte dönemin tarihçilerinden Talikizade Mehmet Suphi Efendi'nin "Şemailname-i Al-i Osman" adlı eserinde anlattığı Osmanlı Hanedanı'nın 20 özelliği:
u00b7 Madde ve manada efendi olmaları
u00b7 Mekke ve Medine'nin hizmetçileri olmaları
u00b7 Oğulların babasını geçmesi
u00b7 Karaların ve denizlerin sultanı olmaları
u00b7 Asker destekleyici olmaları
u00b7 İstanbul'a sahip olmaları
u00b7 Yedi iklime malik olmaları
u00b7 Şehirlerin imarı ve halkın serveti
u00b7 Merkez olmaları
u00b7 Şiir yazmaları
u00b7 Kahraman olmaları
u00b7 Yardım istememeleri
u00b7 Saltanat temizliği
u00b7 Salgın hastalıklardan muaf olmaları
u00b7 Hasep ve nesep şerefi
u00b7 Şeriata bağlılıkları
u00b7 Edepli olmaları
u00b7 Hazineyi çoğaltma ve arttırmaları
u00b7 Etkili ve itaat edilen emir sahibi olmaları
u00b7 Müsadere yapmamaları
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.