Ortak hiçbir karar alamıyorlar: Altılı masa parlamenter sistemin ta kendisi
HABER: Özlem DOĞAN
Eski Türkiye’de olduğu gibi parlamenter sistemle yönetilen ülkelerde yönetim karmaşası eksik olmuyor. Özellikle 90’lı yıllarda bir türlü kurulamayan koalisyonlar ülkeyi çıkmaza sürüklerken, en ufak bir anlaşmazlıkta devrilen hükümetler, belirsizlik ve siyasi buhranların neticesi başta ekonomi olmak üzere birçok alanda baş gösteren krizlerle sonuçlanıyordu. Parlamenter sistemin köhnemiş yapısına son veren başkanlık sisteminin getirdiği istikrardan rahatsız olan muhalefet, seçim yatırımı olarak parlamenter sisteme dönüleceğini vaat etti. Siyasi Analist Dr. Ali Demirdas parlamenter sistemin açmazlarını ve muhalefetin ısrar ettiği parlamenter sistemin diğer ülkelerde neden olduğu krizleri Milat’a anlattı.
Dr. Ali Demirdas
Parlamenter sistem istikrardan uzak
İstikrarsızlığın en büyük sebeplerinden biri olan parlamenter sistemle yönetilen ülkelerden biri olan İngiltere’de siyasi kriz sürüyor. Boris Johnson’ın ardından başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss sadece 44 gün dayanabildi. Son dört yılda gerçekleşen beşinci seçim dolayısıyla halkın 1 Kasım'da yeniden sandıklara gideceği ve parlamenter sistemle yönetilen İsrail'de de koalisyonlar kalıcı olmuyor. Çünkü İsrail’de de koalisyonlar kurulup sık sık yıkılıyor. Parlamenter sistemle yönetilen İtalya’da da aylardır sistemin yarattığı kriz sürüyor. Başbakan Mario Draghi’nin istifasıyla başlayan krizin ardından 25 Eylül'de yapılan erken genel seçim sonrası Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella yeni hükümeti kurma görevini Giorgia Meloni'ye verdi. Fakat yeni bir koalisyon kurulma yolundaki belirsizlik sürdüğü için krizin daha da derinleşebileceği ifade ediliyor.
Parlamenter sistem kriz demek
Parlamenter sistemin birçok ülkede krize neden olduğunu ifade eden Dr. Ali Demirdas, “Yönetim krizi yaşanan İtalya’da hükümeti kurma görevi verilen Meloni mecliste yaptığı ilk açıklamada ‘İtalya’nın ekonomik ve sosyal refahını sağlamak için başkanlık sistemini getirmek zorundayız’ açıklamasında bulundu. İtalyanlar da parlamenter sistemin ne kadar hantal ve günümüzün şartlarına cevap vermeyen bir sistem olduğunu anladı. Elinden gelse İngiltere de başkanlık sistemine geçecek ama kral ve kraliçe dolayısıyla bunu gerçekleştiremiyorlar” dedi.
Altılı masa da gerçeği biliyor
İktidara gelse bile muhalefetin parlamenter sisteme geçmek istemeyeceğini belirten Demirdas sözlerini şöyle noktaladı: “Parlamenter sistemin hantallığını muhalefet de biliyor. Ancak Erdoğan gitsin de ne olursa olsun düşüncesindeler. Altılı masa ittifakı zaten küçük bir parlamenter sistem; her kafadan bir ses çıkıyor. Daha bir aday bile belirleyemediler. Suriye’nin durumu, Rusya-Ukrayna savaşı, Yunanistan’la gerginlik derken etrafı ateş çemberi olan Türkiye’de Cumhurbaşkanının ülkenin yararına hızlı karar vermesi gerekir. Dolayısıyla Parlamenter sistem Türkiye’nin şartlarını karşılayamaz.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.