Ortak geçmiş ortak gelecek
Latife Beyza Kahvecioğlu/İSTANBUL
Göç sebebiyle yaşanan uyum sürecinin hızlandırılması, farklı ülkelerde gerçekleştirilmiş olan çalışmalar ile Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılar için benzer modellerin incelenmesi üzerine hazırlanan "Başarılı Uyum Modelleri" paneli geçtiğimiz Cumartesi günü Altunizade Kültür Ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Programda, toplumların kültür göstergelerinden biri olarak kabul edilen mutfak kültürü sayesinde kadınların birbirleriyle iletişime geçmesini sağlamak amacıyla Türk ve Suriye Mutfağından yemek örneklerinin sunumu ile devam edildi.
Moderatörlüğü KADEM Genel Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz'ın yaptığı panelde AFAD Genel Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu ve KADEM Akademik Kurul Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Çıtpıtoğlu, ülkemizde bulunan sığınmacıların uyum sürecinin hızlandırılması ve diğer ülkelerde uygulanan benzer modellerle ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
Yalnızca Türkiye'de değil dünyada da bu krizin yalnızca bir iç savaş olmadığını, insani bir kriz olduğunu anlatmaya çalıştıklarını ve anlatmaya da devam edeceklerini belirten Dr. Mehmet Güllüoğlu " Dünya medyasının bunu unutmaya meyilli ancak biz hatırlatacağız" şeklinde konuştu.
Prof.Dr. Ayşegül Çıtpıtoğlu ise yürüttükleri çalışmada iki konuyu ön plana çıkardıklarını, birincisinin dil ikincisinin kadınlar için nitelikli istihdam sağlanması olduğunu söyledi.
Panel kapsamında savaştan önce ülkesinde İngilizce Öğretmenliği yapan şuanda da KADEM Sığınmacı Kadınlar Sosyoekonomik Araştırmacılar Merkezi üyesi olan Dina Ziyada, Türkiye'deki uyum tecrübelerini konuklarla paylaştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.