Orta kulak iltihabı nasıl geçer?
Orta kulak iltihabı neden olur? Orta kulak iltihabı nasıl geçer? Orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Orta kulak iltihabına dair merak edilenler haberimizde. İşte orta kulak iltihabı belirtileri ve tedavisi...
ORTA KULAK ENFEKSİYONU HAKKINDA
Orta kulak enfeksiyonları (orta kulak iltihabı) genellikle kulak zarı ve arkasındaki dokular dahil olmak üzere kulak dokusunun enfeksiyonundan kaynaklanan iltihaplanmadır, ancak kulak kanalı değildir. Enfeksiyon veya enflamasyon, orta kulakta sıvı birikmesine neden olur.
Soğuk algınlığı ya da diğer solunum yolu enfeksiyonu kulak enfeksiyonlarına veya inflamasyona neden olabilir. Orta kulak enfeksiyonları için daha yüksek risk altında olanlar, soğuk algınlığına maruz kalan çocuklar ve biberonla beslenen bebeklerdir. Orta kulak iltihabı ağrı ve geçici işitme kaybına neden olur.
ORTA KULAK İLTİHABI TÜRLERİ NELERDİR?
İki tür orta kulak enfeksiyonu vardır: akut orta kulak iltihabı ve efüzyonlu orta kulak iltihabı
Akut orta kulak iltihabı
Bu tip kulak enfeksiyonu hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve kulakta, kulak davulunun arkasında ve çevresinde şişlik ve kızarıklık bulunur. Ateş, kulak ağrısı ve işitme bozukluğu genellikle orta kulakta birikmiş sıvı ve / veya mukus nedeniyle oluşur.
Efüzyonlu orta kulak iltihabı
Bir enfeksiyon geçtikten sonra, bazen orta kulakta mukus ve sıvı birikmeye devam eder. Bu, kulakta dolgunluk hissine neden olabilir ve net bir şekilde duyma yeteneğinizi etkileyebilir.
ORTA KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ
Orta kulak iltihabı daha çok çocuklarda görülmektedir. Orta kulak iltihabının yetişkinlerdeki belirtileri çocuklardan farklı olabilmektedir. Orta kulak iltihabı belirtisi çocuklarda, genellikle soğuk algınlığı sonrası ani başlayan kulak ağrısı ve ateş şeklindedir. Bebeklerde belirtiler daha çok huzursuzluk, ateş, kulağını yastığa sürtme ya da elini kulağına götürme tarzında olur. Çoğu durumda, orta kulak enfeksiyonu (otitis media) semptomları hızlı bir şekilde gelişir ve birkaç gün içinde geçer. Ana belirtiler şunlardır:
– Kulak ağrısı
– Uyku problemi
– Halsizlik
– Huzursuzluk ve ağlama
– Duyma sorunları
– Denge kaybı
– Yüksek ateş
– Kulaktan akıntı
– İştah kaybı
– Kulak içinde, çevresinde kaşıntı ve tahriş
Yetişkinlerde orta kulak iltihabı belirtileri
Yetişkinlerde orta kulak iltihabı belirtileri şu şekildedir;
– Kulak ağrısı
– Tıkalı kulak hissi
– Kulak akıntısı
– İşitme sorunları
– Kulak çınlaması
– Ateş
ORTA KULAK İLTİHABI NASIL İYİLEŞİR?
Kulak enfeksiyonlarının çoğu üç ila beş gün içinde geçer ve spesifik bir tedaviye gerek yoktur. Gerekirse, ağrı ve yüksek ateşin giderilmesi için ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Ancak çocuğunuza verdiğiniz ağrı kesicilerin yaşlarına uygun olduklarından emin olun.
Antibiyotikler
Antibiyotikler, orta kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için rutin olarak kullanılmaz, çünkü iyileşme sürecini hızlandırdıklarına dair bir kanıt yoktur. Çoğu vaka antibiyotiklerin etkili olmadığı virüslerden kaynaklanır. Basit bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotik kullanılması, bakterilerin zaman içinde kendilerine karşı direnç kazanma olasılığını da arttırır. Bu, gelecekte daha ciddi enfeksiyonların tedavi edilemeyeceği anlamına gelir.
– Doktorun tavsiye edeceği basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
– Ağrıyı hafifletmek için kulağa sıcak pres uygulanabilir.
– Pamukla kulak akıntıları silinmelidir.
– Kulak temizleme çubuğu veya parmak kesinlikle kulağın içine sokulmamalıdır.
– Su veya şampuanın kulak içine girmemesine özen gösterilmelidir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.