Orta Doğu Dörtlüsü''ne ''Bağımsız Filistin Devleti'' önerisi
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan ofisinde, yabancı basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği söyleşide, "Filistin yönetimi olarak Orta Doğu Dörtlüsü'ne, ABD’nin Yüzyılın Anlaşması şeklinde bilinen Orta Doğu Barış Planı'na alternatif bir plan sunduk." dedi.
Sundukları plana göre Filistin devletinin yapısına ilişkin ayrıntıları paylaşan Iştiyye, şunları kaydetti:
"Önerimiz 4,5 sayfadan oluşuyor. Bu öneri, egemen, bağımsız ve askerden arındırılmış bir Filistin devleti kurulmasını ve gerektiğinde sınırların çizilmesini öngörüyor."
Ekonomik sorunlar
Filistin hükümetinin ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğuna işaret eden Iştiyye, "Filistinli memurların mayıs ayı maaşlarını ödeyemez durumdayız." dedi.
Iştiyye bunun bir nedeninin de Filistin'in vergi gelirlerinin transferi konusunda İsrail'le yaşadıkları anlaşmazlık olduğunu vurguladı.
Filistin davasının mal ve mülk değil onur ve özgürlük davası olduğunun altını çizen Iştiyye, Filistin yönetiminde çalışan memurların maaşlarından feragat etmeye hazır olduğunu aktardı.
İsrail ile ilişkiler
Iştiyye, İsrail'in Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadis'’ni "ilhak" planına işaret ederek, "Hükümetimiz İsrail'le her türlü ilişkiyi askıya almıştır. Ancak hayat çeşitli şekillerle elbette devam ediyor. Mesela taşımacılık, seyahat veya bazı ihtiyaçların sağlanması konularında Uluslararası Kızılhaç Örgütü aracılığıyla koordinasyon sağlanıyor." diye konuştu.
Tel Aviv yönetiminin "ilhak" planını hayata geçirmesi durumunda, "İsrail'i tanıma" konusundaki mevcut tutumlarında değişikliğe gidebilecekleri uyarısında bulunan Iştiyye, 1967 sınırları üzerinde bağımsız bir Filistin devleti kurulması imkanını ortadan kaldıran İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu kınadığını dile getirdi.
İsrail'in "ilhak" planını iptal ettirme çabaları
Iştiyye, İsrail'in "ilhak" planını iptal ettirmeye çalışan Filistin yönetiminin "çok sert adımlar atmaya hazırlandığını" belirterek, şunları söyledi:
"İsrail yönetiminin ilhakı gerçekleştirmesi durumunda, Filistin yönetimi de geçicilik aşamasından devlet aşamasına geçecektir. Kurucu Meclis ve anayasal bağımsızlık ilan edecek böylece 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti oluşacaktır."
İsrail'in Batı Şeria'daki bölgeleri "ilhak" planı
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.
ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.
Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.
Sözde Orta Doğu Barış Planı'nı, Filistinlilere ve uluslararası topluma rağmen Filistin topraklarında ilmek ilmek dokuyarak uygulayan İsrail, Filistinlilerin hayalini kurduğu 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız, egemen bir Filistin devleti ideasını da tamamen ortadan kaldırıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.