Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Gabon'da geçiş hükümeti lideri Nguema ile görüştü
Yerel basında çıkan haberlere göre, Touadera, ECCAS arabulucusu sıfatıyla Gabon'un başkenti Librevil'e gitti.
Burada, dün "geçiş hükümeti cumhurbaşkanı" olarak yemin eden Nguema tarafından kabul edilen Touadera, ardından askeri yönetim tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Ali Bongo'yu ziyaret etti.
Touadera'ya başta OAC Dışişleri Bakanı Sylvie Baipo Temon olmak üzere bazı hükümet üyelerinden oluşan bir heyet de eşlik etti.
OAC Cumhurbaşkanı Touadera'nın, Bongo'nun serbest kalması ve Fas'a sürgüne yollanması için Nguema'ya teklifte bulunduğu iddia edildi.
Bongo hala şahsi konutunda alıkonulurken, Fransız eşi Sylvia Bongo ve oğlu Jalil Bongo'nun cumhurbaşkanlığı sarayında tutulduğu belirtiliyor.
Bongo'nun diğer oğlu Noureddin Bongo ise vatana ihanet suçlamasıyla darbenin ilk saatlerinde askeri yönetim tarafından gözaltına alınmış ve yakın arkadaşlarının evlerinde arama yapılmıştı.
Noureddin Bongo'nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerleşkesinde bulunan Cumhuriyet Muhafızları binasında tutulduğu tahmin ediliyor.
ECCAS, merkezini geçici olarak Ekvator Ginesi'ne taşıdı
Öte yandan, Gabon'un ECCAS üyeliği darbe nedeniyle askıya alındığı için örgütün Librevil'deki merkezi, geçici olarak ECCAS dönem başkanlığını üstlenen Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'ya taşındı.
ECCAS üyesi ülkelerin liderleri dün Malabo'da toplanmış ve Gabon'un üyeliğinin, anayasal düzene dönene kadar askıya alındığını duyurmuştu.
ECCAS üyeleri arasında Angola, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sao Tome ve Principe, Ekvator Ginesi, Gabon ve Ruanda bulunuyor.
Gabon'da 30 Ağustos'ta ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu.
"Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)" isimli askeri yönetim, 26 Ağustos'taki seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.
CTRI liderliğine de Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema'nın getirildiği bildirilmişti.
Mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'taki cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmış, oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş ve oy sayımı sürerken internet kısıtlanmıştı.
General Nguema, dün düzenlenen törenle, Anayasa Mahkemesi önünde yemin ederek, resmen "geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı" olmuştu.
Baba Omar Bongo ilk kez 1967'de cumhurbaşkanı seçilmiş, 2009'da hayatını kaybettiğinde koltuğuna oğlu Ali Bongo oturmuştu.
Bongo ailesi, 56 yıldır Gabon'u yönetiyordu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.