Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2834.21
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan açıklama
14 Ağustos 2014 14:25:00

Çevre ile uyumlu, yeşil ve maviyi buluşturan Hidroelektrik Santral projelerinin ana hedefinin tabiata zarar vermeden enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu bildiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, yazarımız Yahya Düzenli'nin 13.08. 2014 tarihinde kaleme aldığı 'HES'ler Tabiatın Fıtratını Bozuyor!" başlıklı yazısı ile ilgili yaptığı açıklamada, "13.08.2014 tarihli "HES'ler tabiatın 'Fıtratını' bozuyor!" başlıklı yazınızla alakalı olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, her canlının bir fıtrat üzerine yaratıldığını iyi kavramış ve yaptıklarıyla tabiata olan saygısını göstermiş bir şahsiyettir. Siz de çok iyi bilirsiniz ki teşbih hata kabul etmez. Cumhuriyetimizin en büyük ağaçlandırma hamlesi 2008 yılında Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılmıştır. 2008-2012 yılları arasında gerçekleştirilen seferberlik çerçevesinde 2 milyon 429 bin hektar alanda ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ormanların iyileştirilmesi çalışması yapılmış ve 2 milyar adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Ayrıca Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun bakanlığı döneminde korumau2013kullanma dengesi gözetilerek korunan alanlara her geçen gün yenileri ilave edilmiştir.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tarafından da defaten ifade edildiği üzere hidroelektrik, en temiz enerji üretim yollarından biridir. Ülkemizde geliştirilen hidroelektrik potansiyelin büyük bir kısmı içme suyu, sulama, taşkın zararlarından korunma, sanayi tesislerinin ihtiyacı olan suyun karşılanması ve benzeri faydalar için de kullanılmakta olan çok maksatlı depolamalı tesislerdir. Bu tesisler ayrıca bulundukları bölgelerde balıkçılık, ulaşım, turizm gibi yeni gelir getirici faaliyetlere de zemin hazırlamaktadır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Trabzon Of Solaklı ve Rize İyidere vadisinde gerek HES gerekse de karayollarının çalışmalarından dolayı ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesi maksadıyla pilot havza çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda öncelikli olarak Solaklı Vadisi ele alınmıştır. Ofu2013Çaykara arasındaki yaklaşık 20 kilometrelik güzergahta Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyeleriyle birlikte "Solaklı Vadisi İyileştirme Projesi" adı altında entegre bir çalışma yürütülmüştür.

Solaklı Vadisi Taşkın Koruma, Rehabilitasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi'nin tamamının hayata geçirilmesi ile hem havza rehabilite edilmiş, hem yöre halkına dinlenme ve mesire alanı kazandırmış, hem de korunması gereken bitki türleri koruma altına alınmıştır. Ayrıca sık sık sel felaketi yaşanan Solaklı Vadisi, bütüncül bir yaklaşımla ele alınmış ve havzanın bütün kaynakları birlikte planlanmıştır.

Havzanın görsel ve estetik değerlerinin tabiatla uyumlu bir şekilde geliştirilmesi Solaklı Vadisi Çevre Düzenlemesi Projesi'nin temel hedefini oluşturmaktadır. Bu maksatla havzada tabii yapıyla uyumlu şekilde 2 adet gölet inşa edilmiştir. Bütün HES projelerinde ana hedef; tabiata zarar vermeden üstelik geçmişte zarar görmüş alanları da rehabilite ederek, ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamaktır. İyi planlanmış çevre ile uyumlu, yeşil ve maviyi buluşturan hidroelektrik santral projeleri; enerji ve kalkınmayı da beraberinde getirecektir" ifadelerine yer verildi.