Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.59
Gram Altın
2961.23
BIST 100
9904.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Orhan Veli Kanık doodle oldu! Orhan Veli Kanık kimdir,hayatı

Dünyaca ünlü arama motoru Google, Türk Edebiyat tarihine adını altın harflerle yazdırmış Orhan Veli Kanık'ı 104. yaş gününde unutmadı ve Kanık için bir Doodle yayınladı! Orhan Veli Kanık kimdir? Orhan Veli Kanık hayatı hakkında detaylı bilgiler haberimizde...
Orhan Veli Kanık doodle oldu! Orhan Veli Kanık kimdir,hayatı
13 Nisan 2018 09:01:00
Dünyaca ünlü arama motoru Google, Türk Edebiyat tarihine adını altın harflerle yazdırmış Orhan Veli Kanık'ı 104. yaş gününde unutmadı ve Kanık için bir Doodle yayınladı! Orhan Veli Kanık kimdir? Orhan Veli Kanık hayatı hakkında detaylı bilgiler haberimizde...

Dünyaca ünlü arama motoru Google, Türk Edebiyat tarihine adını altın harflerle yazdırmış Orhan Veli Kanık'ı 104. yaş gününde unutmadı ve Kanık için bir Doodle yayınladı! Orhan Veli Kanık kimdir? Orhan Veli Kanık hayatı hakkında detaylı bilgiler haberimizde...Orhan Veli Kanık kimdir sorusu, Google'ın ünlü edebiyat şairini doodle yapmasıyla birlikte birçok vatandaş tarafından sorgulanmaya başladı. Yazdığı şiirlerle akıllara kazınan Orhan Veli Kanık'ın hayatı hakkında bilgiler merak edilenler arasında yer alıyor.

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, Türk edebiyatının ünlü şairlerinden Orhan Veli Kanık'ı unutmadı ve ünlü şairin 104. Yaş Gününe özel bir doodle hazırladı. Şair, yazar ve çevirmen Orhan Veli Kanık, doğumunun 104. yılında anılıyor. Peki, Orhan Veli Kanık kimdir? İşte, ünlü yazar hakkında detaylı bilgiler.

ORHAN VELİ KANIK KİMDİR?

Türk edebiyatının ünlü şairlerinden Kanık, 13 Nisan 1914'te, klarnet ustası Mehmet Veli Kanık ile Fatma Nigar Hanım'ın ilk çocukları olarak, İstanbul Beykoz'da dünyaya geldi.

Çocukluk yıllarını İstanbul'da geçiren şair, eğitim hayatına 1921'de Akaretler'de bulunan Anafartalar İlkokulu'nun ana sınıfında başladı ve sonra Galatasaray Lisesi'nin ilk kısmına geçti.

Kanık, 1925'te babasının Cumhurbaşkanlığı Bando Şefliği'ne tayini nedeniyle, ailesiyle birlikte Ankara'ya taşındı. Burada ise Gazi İlkokulu'na giden Kanık, bu yaşlarda edebiyata ilgi duymaya başladı ve Kanık'ın ilgisini ilk olarak öğretmeni Sedat Bey fark etti.

Gençlik yıllarında Ankara Erkek Lisesi'nin yayın organı "Sesimiz" dergisinde de çalışmaları yayımlanan Kanık'ın, ilk şiirlerinde Necip Fazıl Kısakürek'in etkisi görüldü. Lise yıllarında Şair Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat ile arkadaş olan Kanık'ın bu arkadaşlığı edebiyat kariyerinin başlangıcı oldu. Aynı tarzda şiirler yazan Kanık, Anday ve Rifat'ın bu tarzlarının "garip" bulunması üzerine, ortaya koydukları yeni şiir anlayışlarına "Garip" adını verdiler.

İlk şiirlerinde Mehmet Ali Sel imzasını kullanan ve aşk, özlem, çocukluk anıları gibi temaları ele alan Kanık, 1933'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne kaydoldu. Daha sonraki yıllarda buradaki öğrenimini yarıda bırakan usta şair, 1935'te bir süre yardımcı öğretmen olarak çalıştı.

Sonraki yıllarda geçimini yazarlık ve çevirmenlik yaparak sağlayan Orhan Veli Kanık, "İnsan", "Ses", "Gençlik", "Küllük", "İnkılapçı Gençlik", "Demet", "İşte ve Aile" gibi dönemin popüler kültür sanat dergilerinde manzume ve düz yazılar kaleme aldı. Mehmet Ali Aybar'ın çıkardığı Hür ve Zincirli Hürriyet gazetelerinde, 1947'de yarı siyasal değinmeler ve eleştiriler de kaleme alan Kanık, 1 Ocak 1949'da Ankara'da "Yaprak" dergisini 28 sayı boyunca çıkardı. Kanık, 1948'de ise bir süre, "Ulus" gazetesinde, "Yolcu Notları" başlığı altında makaleler yazdı.

'TEK TÜR' ŞİİR YAZMAKTAN KAÇTI

Garip döneminde yazdığı şiirleriyle öne çıksa da Orhan Veli "tek tür" şiirler yazmaktan kaçınmıştı. Durmadan arayan, kendini yenileyen, kısa yaşamı boyunca uzun bir şiir serüveni yaşayan Kanık'ın edebiyat hayatı farklı aşamalardan oluşmaktaydı. Oktay Rifat bu durumu "Orhan Fransız şairlerinin birkaç nesillik şiir macerasını kısacık ömründe yaşadı. Türk şiiri onun kalemi sayesinde Avrupa şiiriyle atbaşı geldi." ve "Birkaç neslin belki arka arkaya başarabileceği bir değişmeyi o birkaç yılın içinde tamamladı." sözleriyle açıkladı.

1950 YILINDA VEFAT ETTİ

Orhan Veli, 10 Kasım'da bir haftalığına geldiği Ankara'da belediyenin kazdığı bir çukura düştü ve başından hafifçe yaralandı. İki gün sonra İstanbul'a döndü. 14 Kasım günü bir arkadaşının evinde öğle yemeği yerken fenalık geçiren şair hastaneye kaldırıldı. Beyinde damar çatlaması yüzünden başlayan rahatsızlığın sebebi doktor tarafından anlaşılamadı ve Kanık'a alkol zehirlenmesi teşhisiyle tedavi uygulandı ancak beyin kanaması geçirdiği sonradan anlaşıldı. Aynı akşam sekizde komaya giren şair 1950 yılında gece 23.20'de Cerrahpaşa Hastanesi'nde hayata veda etti.

ORHAN VELİ KANIK'IN ESERLERİ Şiir:

Garip (Oktay Rıfat ve Melih Cevdet'le 1941), Garip (yalnız kendi şiirleriyle, genişletilmiş 2. baskı, 1945), Vazgeçemediğim (1945), Destan Gibi (1946), Yenisi (1947), Karşı (1949). Ölümünden sonra, şairin kitapları bir arada, kitaplarına girmeyen şiirlerle birlikte Orhan Veli, Bütün Şiirleri (1951) adıyla basıldı. Sonraki yıllar yeni basımları yapıldı.

Düzyazıları, eleştiri ve hikayeleri:

Nesir Yazıları (1953), Denize Doğru (1970), La Fontaine'in Masalları (49 fabl manzum çeviri, 1943, YKY 2003), Nasrettin Hoca Hikayeleri (72 fıkra manzum çeviri, 1949, YKY 2003). Bütün Eserleri Edebiyat Dünyamız (düzyazı, konuşma, 1975), Bütün Yazıları (1982; 1. cilt Sanat Edebiyat Dünyamız, 2. cilt Bindiğimiz Dal). Bütün Şiirleri (1975). Çeviri Şiirler (der. Asım Bezirci, 1982). 2003'te Yapı Kredi Yayınları tarafından bütün şiirleri ve öteki eserleri yeniden yayınılanmaya başladı. İlk kez yayımlananlar içinde Şevket Rado'ya Mektuplar (Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'la haz. E. Necdet İşli, 2002), El Kapısında (Oyun, Turgenyev'den çeviri, haz. M. Sabri Koz, 1994) yer aldı. Çeviri:

Bir Kapı ya Açık Durmalı ya Kapalı (A. de Musset, 1943), Scapin'in Dolapları (Moliere, 1944), Fransız Şiiri Antolojisi (1947), W. Shakespeare, Hamlet ve Venedikli Tüccar (C. Labm'dan-Ş. Erdeniz'le, 1949), Saygılı Yosma (J. P. Sartre, 1961), Batıdan Şiirler (1963). Çeviri kitaplarının sayısı 12'dir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin