Dolar (USD)
35.46
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
3073.39
BIST 100
9739.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ONLAR ARTIK PATRON

Şanlıurfa Belediyesi tarafından bin TL'lik mikro kredi alan kadınların sayısı 1600'e ulaştı. Aldıkları bin TL ile iş yeri açan kadıların kimisi borcunu ödedi, kimi si ise ırgatlıktan kurtulup patronluk yapmaya başladı.
ONLAR ARTIK PATRON
03 Eylül 2013 21:53:00
Şanlıurfa Belediyesi tarafından bin TL'lik mikro kredi alan kadınların sayısı 1600'e ulaştı. Aldıkları bin TL ile iş yeri açan kadıların kimisi borcunu ödedi, kimi si ise ırgatlıktan kurtulup patronluk yapmaya başladı.

ABDULAZİZ ÇİFTÇİ/ŞANLIURFA-MİLAT

ŞANLIURFA Belediyesi tarafından Mikro Kredi alan her kadının farklı bir hikayesi var. Daha önce araba hayali kuran Yıldız Yıldız, mikro kredi sayesinde hem ehliyet aldı hem de araba.. Adile çiftçi ise arkadaşlarının onu yönlendirmesi sonucu çapa salladığı tarlayı bırakıp aldığı bin TL ile iş yerini açtı. Irgatlıktan kurtuldu, şimdi patron oldu. Saadet Ağırboz'da durumu pek farklı değildi. Borç içinde yaşamını sürdürüyordu Ağırboz, Belediye'den aldığı bin TL ile işyerini açtı, sonrada borcunu ödedi. Okuma yazması olmayan Hülya Gül ise kadınlarında artık çalışma hayatında olması için attı adımını, şimdi Türkiye'nin bir çok ile ihracat yapıyor.

İŞTE MİKRO KREDİ ALAN KADINLARIN HİKAYESİ

Belediye'den aldığı bin liralık mikro kredi desteğiyle dönercilik yaparak hayallerine kavuştuğunu belirten Yıldız Yıldız, mikro kredi sayesinde önce ehliyetini sonra araba aldığını anlattı. Balıklıgöl'de Haleplibahçe mevkiinde ki çarşıda Belediyenin kendisine tahsis ettiği yerde dönerci dükkanı açarak, 7 çocuğunu geçindirmeye başladığını dile getiren Yıldız, "Sayın Başkanımız Fakıbaba'ya bu projesinden dolayı minnettarlık duyuyorum. Çok heyecanlıyım. Bu projeyle birlikte hayatımda çok büyük değişimler yaşandı. Bana verilen bin TL'yi sermaye ettim. Bu rakam şimdilerde 20 bin TL'ye ulaştı. Tabi yalnızca maddi değişimler olmadı hayatımda, okuma yazmayı öğrendim. Ehliyet aldım. Araba aldım. Daha ne olsun." dedi.

KUTU////

Irgattım patron oldum

Bir gün tarlada çapa yaparken bir arkadaşının tavsiyesiyle mikro krediye başvuran Adile Çiftçi de açtığı işyerinde çiçekçiliğin yanı sıra, giyim ve süs eşyaları satmaya başladı. Hedefinin giyim atölyesi açmak olduğunu anlatan Çiftçi, burada özellikle yetim çocuklara istihdam alanı yaratacağını söyledi. Mikro kredi ile sermayesini bir yılda 25 kat artıran kadınlardan biri de Saadet Ağırboz. Belediyeden aldığı mikro krediyle kendine bir dikiş makinesi alan Ağırboz evini atölyeye dönüştürdü. Şimdi ise mevsimlik işçileri çadır ve pamuk toplamak için önlük dikiyor. 4 çocuk annesi Ağırboz, mikro kredi almadan önce borç içinde olduğunu kurduğu işle hem borcunu ödediğini hem de yanında işçi istihdam etmeye başladığını belirtti.

Törelere mikro krediyle direndik

Aldığı mikro kredi ile uyku seti, yorgan, yastık üretimi yaptığını dile getiren Hülya Gül ise "Ben okuma yazma bilmediğim için. Evden dışarı çıkamıyordum. Belediyenin verdiği mikro kredi ile işimi kurdum. Şimdi İstanbul'a, İzmir'e gidip mal alıyor ürettiğim ürünleri Türkiye'nin birçok iline pazarlıyorum. Yanımda da işçi çalıştırıyorum. Şanlıurfa'nın törelerle anılmasından rahatsız oluyorum. Biz törelere mikro krediyle direndik. Kadınların töre cinayetlerle değil ürettiği ürünlerle ve yaptıkları işlerle anılmasını istiyorum."dedi

Çok az paralarla büyük mutluluklara imza attılar

Mikro kredi üyesi kadınların istihdamına yönelik önemli projeler ürettiklerini dile getiren Şanlıurfa Belediye başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, onların başarı hikayeleriyle mutlu olduğunu söyledi. Fakıbaba,"Sizler benim kızlarımsınız. Sizleri birer evladım olarak görüyorum. Size verdiğimiz önemden dolayı asla pişman değiliz. Çok ufak bir miktar parayla büyük mutluluklara imza attınız. Bu gösteriyor ki Urfa kadını isterse her şeyi başarır. Bu başarı inanın Türkiye'ye örnektir." İfadelerini kullandı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin