Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2309.51
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Önce zihinsel dönüşüm

Tedarik sanayinin elektrikli ve hibrit araç teknolojisine uygun hale gelmesi için Bakanlıkların ilgili birimleriyle görüştüklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Kanca, "Devletin teşvikleri olacak ama zihinsel dönüşüm çok daha önemli. 50 senelik şirketler var. Hep beraber zihinsel dönüşüm yapmalıyız" dedi.
Önce zihinsel  dönüşüm
01 Şubat 2021 16:35:51
Tedarik sanayinin elektrikli ve hibrit araç teknolojisine uygun hale gelmesi için Bakanlıkların ilgili birimleriyle görüştüklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Kanca, "Devletin teşvikleri olacak ama zihinsel dönüşüm çok daha önemli. 50 senelik şirketler var. Hep beraber zihinsel dönüşüm yapmalıyız" dedi.

Online toplantıda basın mensuplarıyla buluşan Taşıt Araçları tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) yönetimi otomotiv endüstrisi ve tedarik sanayine etkisiyle ilgili açıklama yaptı. Toplantıda konuşan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Otomotiv sanayinin yurt dışındaki algısını yükseltmek ve yeni iş birlikleri geliştirmek amacıyla Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) desteği ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) iş birliği ile çalışmalar gerçekleştireceğiz. Amacımız Türkiye markasının algısını büyütmek ve ihracatımızı artırmak istiyoruz. Öncelikle Almanya, Fransa ve İngiltere’ye odaklandık” diye konuştu.

alperkanca_78f90fb6fcda8708d429d3c8e53ba9ec.jpg

Kasadan 3 milyar TL eksildi

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı ise, “Otomotiv tedarik sanayi iç pazardaki yüksek talebin etkisiyle yılı 2019 yılına göre yüzde 10 üretim kaybı ile tamamladı. Otomotiv Tedarik Sanayicilerinin kasasından geçen sene yaklaşık 3 milyar TL eksildi. Tedarikçilerin yeni teknolojilere yatırım yapması gereken bir dönemde 3 milyar TL civarında kayıp yaşaması sektör için önemli bir kayıp oldu. Bu sene ülkemizde araç üretiminin yüzde 13 artışla 1,5 milyon adet olacağını öngörürken, toplam otomotiv ihracatının 30 milyar dolar, tedarik sanayi ihracatının ise 10,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

kemalyazici_002f5dc64fcb10c7f3ea33c099f53fb2.JPG

Hazırlanmazsak şirketlerin yarısı gidecek

“Elektrikli ve hibrit araç teknolojileri dünyaya beklenenden daha çabuk yayıldı” diyen Yazıcı, “2020 yılı başında elektrikli ve hibrid araç oranı en fazla yüzde 15 olur diyorduk. Fakat bu oran Avrupa’da yüzde 20’ye kadar çıktı. Yani öngörümüzden daha hızlı bir değişim var. 2030 yılına gelindiğinde konvansiyonel araçların parçaları yüzde 50 oranında düşecek. Yani, bundan 10 yıl sonra eğer elektrikli araçlara özgü yeni parçaların üretimine geçemezsek, tedarik sanayinin cirosu yarı yarıya düşecek ve belki firmaların yarısı olmayacak” ifadesini kullandı.

Yeni teknoloji araçlar Türkiye’ye gelmez

Toplantıda, “Bakan Mustafa Varank şirketlerin teknolojik dönüşümü için gereken neyse yapacağız demişti. Bu dönüşüm TAYSAD üyeleri açısından nasıl gerçekleşecek” sorusunu yönelttim. İlk olarak soruya cevap veren Yazıcı, “Şu anda ilgili Bakanlık temsilcileri ile görüşme aşamasındayız, burada OEM’leri de işin içerisine katmak istiyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının HAMLE teşvik programını otomotiv için de başlatmasını bekliyoruz. Tedarik sanayii olmazsa yeni teknoloji araçların Türkiye’ye gelmesi çok kolay olmaz ve bundan tüm sektör zarar görür” açıklamasında bulundu.

‘Ben 10 sene sonra ne olacağım?’ diye sormalıyız

Kanca da, “Türk otomotiv sektörü ve tedarikçilerden bazıları ikinci bazıları üçüncü kuşakta 50-60 senelik şirketler var. 50 senelik yavaş yavaş dişten tırnaktan toplanan bir sermaye ile oluşmuş şirketler var. Bunların şimdi bir anda dönüşmesi kolay değil. Bunu şunun için söylüyorum devletin teşvikleri olacak ama zihinsel dönüşüm çok daha önemli. Asıl buna odaklanmamız ve bu şirketlerin sahiplerinin buna yönelik, “Ben 10 sene sonra ne olacağım, şirketim ne olacak?” bu soruyu sorup belki endişeyle – endişe aklın yarısı – yeniliklere uyum sağlamaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan