Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ölümü hayata tercih edenlerin zaferi

Allah, Bizans ordusunun kalbine korku salmış ve Bizanslılar, hayatta kalmayı tercih ederek Şam'a çekilmişlerdi. Bizanslılar, Allah Elçisi'nin komutasında ölümü hayata tercih eden 30.000 Müslümanla yeni bir maceraya girmeyi göze alabilirler miydi?..
Ölümü hayata tercih edenlerin zaferi
13 Haziran 2016 10:29:00
Allah, Bizans ordusunun kalbine korku salmış ve Bizanslılar, hayatta kalmayı tercih ederek Şam'a çekilmişlerdi. Bizanslılar, Allah Elçisi'nin komutasında ölümü hayata tercih eden 30.000 Müslümanla yeni bir maceraya girmeyi göze alabilirler miydi?..

SABRİ GÜLTEKİN

[email protected]

"Kolay da gelse, zor da gelse sefere çıkın ve Allah yolunda mallarınızla ve canlarınızla cihad edin. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. (Ey Nebi!) Eğer kolayca ganimet elde edebilecek yakın bir sefer olsaydı, Senin peşine tereddütsüz takılırlardı. Fakat, uzun ve zorlu sefer onlara zor geldi. Üstelik: "Eğer gücümüz olsaydı muhakkak sizinle çıkardık" diye Allah'a yemin ederler. (Halbuki) onlar kendilerini helak ediyorlar. Allah, onların yalancı olduğunu çok iyi biliyor." (Tevbe, 9 /41-42)

Müslümanların askeru00ee ve siyasu00ee zaferi

İnkılab Yayınevi Sahhar serisine bir yenisini daha ekleyerek okuyucuyu Tebük Savaşı'nın cereyan ettiği atmosfere taşımış. Abdülhamid Cu00fbde es-Sahhar tarafından kaleme alınan ve Adem Yerinde tarafından çevrilen Tebük Savaşı isimli eser, İslam tarihinde savaşmadan askeru00ee ve siyasu00ee zafere nasıl ulaşıldığının yol hikayesini anlatıyor. Roman, baştan sona kadar adeta bir tarih seyir defterine düşülen notları aktarırcasına okuyucunun finale erişme isteğini kamçılıyor.

Allah, Ebu00fb Zer'e merhamet etsin

Konstantin, karanlığa bürünmüş Bizantiye'de dolaşıyordu... İslam ordusu, Allah'ın uçsuz bucaksız mabedinde ilerliyordu. Gökten alevler saçan güneş, altındakileri kavururken bedenlerden oluk oluk terler boşalıyordu. Uzun çöl yollarını hızla kat eden Allah Elçisi (sav), Heraklius savaş hazırlıklarını tamamlamadan Tebük'e ulaşmak istiyordu. Ordunun içindeki Ebu Zer geride kalıyor, sonra Allah'ın yardımı ile tekrar Resu00fblullah'a yaklaştığında Allah Elçisi onun için şu ifadeyi kullanıyordu: "Allah, Ebu00fb Zer'e merhamet etsin. O yalnız yürür, yalnız ölür ve yalnız haşr edilir."

Ordudaki askerlerin en güçlüsü

Yesrib'den çıktıktan yedi gün sonra Tebük'e ulaşan Allah Resu00fblü (sav) altmışına yaklaşmıştı. Ama ordudaki askerlerin en güçlüsü ve en canlısıydı. Tebük, Bizans sınırında, verimli yeşil bir vahaydı. Gözün alabildiği her yer, bahçeler ve salkım salkım ürünleriyle, sarkan meyve ağaçlarıyla doluydu. Ahali, Rumlarla savaşmak için çölleri ve sahraları aşıp gelmiş. İslam ordusuna sevgi gösterileri yapıyordu. Müslümanlar adaletleri ve iyilikleriyle tanınmışlardı. Oysa katı kalpli Bizanslıların yönetiminde adalet ve iyilikten eser göremiyorlardı.

Allah, Bizanslıların kalbine korku saldı

Allah, Bizans ordusunun kalbine korku salmış ve Bizanslılar, hayatta kalmayı tercih ederek Şam'a çekilmişlerdi. Mu00fbte Savaşı'nda 3.000 Müslümanın neler yaptıklarını görmüşlerdi. O yüzden Allah Elçisi'nin (sav) komutasında ölümü hayata tercih eden 30.000 Müslümanla yeni bir maceraya girmeyi göze alabilirler miydi?..

***

Kendimize yabancılaştığımız için kan ve gözyaşına boğulduğumuz şu dünyada bizlere hikmet yolunun kapısını açan kıssalardan hisse almak istiyorsanız, Tebük Savaşı'nı bir de Abdülhamid Cu00fbde es-Sahhar'ın kaleminden okuyuverin efendim.

***

Hane-i Saadet'e yolculuk

Fatımatüz Zehra Kamacı'nın Hz. Peygamber Devrinde Kadınların Süslenmesi kitabında Cahiliye döneminde ve Peygamberimiz (sav) döneminde kadınların sosyal ve içtimau00ee yaşantılarını ele almıştı. Hz. Peygamber'in Günlük Hayatı:2 (Hane-i Saadet) isimli eserinde ise, Hz. Peygamber'in Mescid-i Nebevu00ee'nin inşasıyla eş zamanlı olarak eşleri ve kızları için mescid içinde ve çevresinde inşa ettirdiği Hane-i Saadet'i derinlemesine araştırarak okuyucunun ilgisine sunmuş.

Yine İnkılab Yayınevi tarafından yayımlanan Hz. Peygamber'in Hane-i Sadet'teki günlük hayatını ele alan bu çalışmada, Resu00fblullah'ın zevcelerine ait odalarda geçtiği açıkça belirtilen rivayetler ile ümmehatü'l-mü'minu00eenden, misafirlerinden yahut onların hücrelerdeki halini tasvir eden kadın sahabu00eelerden gelen rivayetler esas alınmış.

Konu, Hane-i Saadet odaları, Resu00fblullah'ın ev hali, ibadet hayatı, aile fertleri ve misafirleriyle münasebetleri ana başlıkları altında incelenmiş.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme