Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ÖLÜDENİZ FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

20 Şubat tarihinde Hatay'da meydana gelen iki büyük depremden sonra ölü deniz fay hattı nereden geçiyor sorusu merak uyandırdı. Uzmanlar Hatay depreminin Ölüdeniz Fay hattında gerçekleştiğini duyurdu.
ÖLÜDENİZ FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?
21 Şubat 2023 14:34:46
20 Şubat tarihinde Hatay'da meydana gelen iki büyük depremden sonra ölü deniz fay hattı nereden geçiyor sorusu merak uyandırdı. Uzmanlar Hatay depreminin Ölüdeniz Fay hattında gerçekleştiğini duyurdu.

20 Şubat tarihinde Hatay'da meydana gelen iki büyük depremden sonra Ölüdeniz fay hattı nereden geçiyor sorusu merak uyandırdı. Uzmanlar Hatay depreminin Ölüdeniz Fay hattında gerçekleştiğini duyurdu.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki büyük deprem meydana geldi. Depremin etkileri devam ederken bu kez yeni bir deprem haberi Hatay'dan geldi. Dün akşam 20.00 sularında yaşanan iki depremin şiddeti 6.4 ve 5.8 şiddetinde. İlk depremlerin meydana gelmesiyle ağır hasarlı olarak belirlenen binalar Hatay'daki depremlerin ardından yıkıma uğradı. Uzmanlar yaşanan Hatay depremlerinin Ölüdeniz Fay Hattında meydana geldiğini açıkladı.

ÖLÜDENİZ FAY HATTI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

Hatay'da yaşanan depremlerin Ölüdeniz Fay Hattında gerçekleşmesinin ardından birçok kişi Ölüdeniz Fay Hattı hangi illerden geçiyor sorusunu merak edip araştırmaya başladı. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Asrın Felaketi olarak anılan büyük depremlerin ardından Hatay'da da yine şiddeti büyük olan iki farklı deprem oluştu. Yeni depremlerin art arda yaşanmasının ardından vatandaşlar artık deprem haritalarını da yakından takip etmeye ve incelemeye koyuldu. Fay hatlarına da yoğun bir şekilde ilgi gösteren birçok kişi arama motorları üzerinden ölüdeniz fay hattının nerede olduğu ve kırılıp kırılmadığı konusunda detaylı bilgi edinme çabasına girdi. Yayladağ'ın doğu kısmından gelen ve Amik Ovası içinde son bulan Ölüdeniz Fayı, Ölüdeniz Çöküntüsü olarak da anılmaktadır. Ölüdeniz Fayı, Maraş üçlü eklemi olarak bilinen kavşağın kuzey uç kısımlarına kadar uzanır. Hatay ilimizin güneyinden geçen Ölüdeniz fay zonu, İsrail, Suriye, Ürdün ve Lübnan'ın siyasi sınırlarında kadar uzanmaktadır.

fay hattı_58635bce008c4be833cedb759da16801.jpg

ÖLÜDENİZ KIRIĞI MUĞLA FAYINI ETKİLER Mİ?

Hatay'da meydana gelen depremlerin ardından Ölüdeniz kırığı Muğla fayını etkiler mi sorusu gündemdeki yerini aldı. Sık aratılanlar listesine giren Ölüdeniz kırığı hakkında açıklamalar yapan Dr. Murat Ersen Aksoy Ölüdeniz kırığının Muğla fayını etkilemeyeceğini söyledi. Aksoy yaptığı açıklamada; "Ölüdeniz fayı bizim bölgemizde yer almayan bir fay. Türkiye'de yer almayan bir fay. Ölüdeniz fayı Doğu Anadolu fayının güneyinden devam eden bir fay. Suriye, Lübnan, İsrail üzerinden devam eden bir fay. Kuzey-Güney yönünde bir fay hattı burası aslında. Bu fay hattı üzerinde meydana gelen depremler Ölüdeniz fay hattında etki gösterebilir. Stresini o fay üzerine yansıtmıştır. Bu fayların Muğla fayları ile ilgisi yok. Orada yaşanan depremler bizim Muğla civarındaki fayı etkilemez. Bizim Muğla civarında başlıca birkaç fayımız var. Aktif fay olarak haritalara göre; Burdur Fethiye fay hattı, Gökova fayı, Muğla-Yatağan fayı ve Milas fayı var. Bu dört ana fay sistemi bu bölgede etkin" ifadelerini kullandı.