Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Okula servisle gidenlere büyük tehlike

İzmir''de 7-18 yaş arasındaki öğrenciler arasında yapılan çalışmada, okula servisle giden, sabah kahvaltı etmeyen, bilgisayar ve telefonla çok vakit geçiren çocuklarda şişmanlığın daha sık olduğu gözlendi.
Okula servisle gidenlere büyük tehlike
01 Eylül 2014 11:19:00
İzmir''de 7-18 yaş arasındaki öğrenciler arasında yapılan çalışmada, okula servisle giden, sabah kahvaltı etmeyen, bilgisayar ve telefonla çok vakit geçiren çocuklarda şişmanlığın daha sık olduğu gözlendi.

Haber Tarihi. 23.02.2014

Türkiye'de hızla artan şişmanlık sorunu çocukları da etkiledi. İzmir'de yapılan bir araştırma her dört çocuktan birinin obez olma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Daştan'ın hazırladığı "İzmir ilinde 7-18 yaş arası öğrencilerde obezite ve fazla kilo prevalansı" başlıklı çalışmada, 24 okuldaki 2 bin 200 öğrencinin beden kitle endekslerini incelendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün izni ile gerçekleştirilen çalışmada, İzmir merkez ve ilçelerdekiokullarda öğrencilerin beden kitle indeksleri Dünya Sağlık Örgütü'nün kilo ve boy dağılımları tablolarına göre hesaplandı. Çalışmaya göre, kızlarda obezite yüzde 8,4, erkeklerde yüzde 13,1 oranında tespit edildi. Kilo fazlalığıysa kızlarda yüzde 12,1, erkeklerde yüzde 15,1 olarak bulundu. Çalışma kapsamında tüm öğrencilerin yüzde 10,8'inde obezite, yüzde 13,6'sında ise kilo fazlalığı tespit edildi.

İzmir'deki oranlar diğer illeri geçti

Araştırmayı yapan Yrd. Doç. Dr. Daştan, benzer çalışma sonucunda bu oranların Bursa'da yüzde 4, Ankara'da yüzde 6, Muğla'da yüzde 9 oranında olduğunu, İzmir'deki oranların ise Türkiye'de yapılan diğer çalışmalardan daha yüksek çıktığına dikkat çekti. Çocukluk ve ergenlik çağlarında kilo fazlalığı ve obezite oranlarının artmaya devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Daştan, "Öğrenim gördüğü okulun etrafında fast food restoranları fazla olan, kahvaltı, spor alışkanlığı olmayan, televizyon, bilgisayar, cep telefonu ile fazla vakitgeçirenler ile servis kullanan öğrenciler tehlike altında" dedi. Dr. Daştan, ailelerin ve öğretmenlerin dikkatli olmasını önerdi. Çocukların boy ve kilo ölçümlerinin belli aralıklarla yapılması, ulusal politikalar ya da sosyal sorumluluk projelerinde obeziteye daha fazla yer ayrılması gerektiğini vurguladı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin