Dolar (USD)
34.10
Euro (EUR)
38.09
Gram Altın
2872.04
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Okul yakmak ihanettir

Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta açılan Kürtçe okulların mühürlenmesinin ardından, okul yakma eylemlerinde yakılan okul sayısı 24'ü buldu. Bölgedeki kanaat önderleri ve STK yöneticileri, 'Okul yakma' eyleminin ihanet olduğunu ve sürece darba vurmayı hedeflediğini söyledi.
Okul yakmak ihanettir
22 Eylül 2014 12:30:00
Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta açılan Kürtçe okulların mühürlenmesinin ardından, okul yakma eylemlerinde yakılan okul sayısı 24'ü buldu. Bölgedeki kanaat önderleri ve STK yöneticileri, 'Okul yakma' eyleminin ihanet olduğunu ve sürece darba vurmayı hedeflediğini söyledi.

Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta açılan Kürtçe okulların mühürlenmesinin ardından, örgütün okul yakma eylemlerinde yakılan okul sayısı 24'ü buldu. Bölgede yaşanan son gerginlikleri, anadilde eğitim meselesini, eylemlerin çözüm süreciyle ilişkisini bölgedeki kanaat önderleri ve STK yöneticileriyle konuştuk

''ŞİDDETE BAŞVURMAK EN BÜYÜK DARBEDİR''

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Av. Serdar Bülent Yılmaz, Güneydoğu'da yakılan okullar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz ''Ana dilde eğitim temel insan hakkıdır. Birçok dernek, yurt, okul gibi yerleri yaktılar. Bir konu hakkında talepte bulunurken sürekli toplumsal şiddete başvuruyorlar. Bu bir tarz haline geldi. Örgütler tarafından oluşturulan her bir ferdin sürekli üstünde hissettiği toplumsal bir baskı var. Ana dil gibi, PKK'dan bağımsız bölgedeki Kürtlerin talebi olan bir konuyu şiddete başvurarak göstermesi en büyük darbedir. Ana dilde eğitim temel insan hakkıdır. Terörize edilerek dile getirilemez' 'dedi.

''TOPLUMSAL KARMAŞA FIRSAT BİLİNİYOR''

"Esas olan derin PKK değil mi?" diyen Yılmaz ''Bilinçli bir toplum baskısı oluşturulduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin birçok yerinde bu kadar yaygın bir şiddeti niçin ürettiğini konuşmak lazım? Bu olayı çözüm sürecini engellemek olarak görmüyorum. Fakat çözüm sürecini engellemeye karşı yapılan girişimlerin sonuç vermediğini görüyorum. Toplumsal karmaşa fırsat biliniyor. Yapılanlar silahlı gücün desteğinde planlı bilinçli hareketlerdir. Barış sonrası olayları dizayn edip bu süreci en iyi şekilde değerlendiriyorlar' 'şeklinde konuştu.

''DERİN PKK BU YOLUN KESİLMESİNİ İSTİYOR''

Doğu ve G. Doğu Kalkınma Vakfı Başkanı ve Bingöl eski Milletvekili Hüsamettin Korkutata, bölgede yaşanan gerginlikleri şu şekilde değerlendirdi. 'Her bireyin ana dilde eğitim alması normaldir. Yapılması gereken yasalar dahilinde davranmaktır. HDP böyle bir durumu yüklenmemiştir. Dolayısıyla bu okullar mühürlendi diye diğer okulların yakılması yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti ilk defa böyle bir barış fırsatı bulmuştur. Cumhurbaşkanımız ilk defa bu konuda iyi bir yol haritası hazırlamıştır. Derin PKK devletin içinde bu yolun kesilmesini istiyor.''

''ÇÖZÜM SÜRECİ PROVOKE EDİLMEK İSTENİYOR''

Hüsamettin Korkutata , ''Çözüm süreci provoke edilmek isteniyor. PKK'nın içinde böyle güçler var. Çözüm yollarını tıkamak istiyorlar. Artık bu bölgede terör bir sektör olmuştur. Barış sürecinin devam edeceğine inanıyorum.1,5 yıldır bir can ölmedi. Bunu göz ardı edemeyiz. Köklü çözüme en kısa zamanda kavuşmayı diliyoruz'' şeklinde değerlendirdi.

''DEVLETİN SINANMASI BİR TAHRİKTİR''

Ticaret İl Müdür Vekili ve ANAP Muş eski Milletvekili Alaattin Fırat yaşanan olayları doğru olmadığını belirterek ''Geleceğe yön veren okullarımızın yakılması hoş bir davranış değildir. Dilin ayrımı olmaz. Her topluluğun kendi kültürel değerlerini yaşaması haktır. Okullara mühür vurulması bir ayrıca yakılarak devletin sınanması bir tahriktir. Siyaset yakıp yıkmadan yönetme sanatıdır. Bu işe karşı olanlar arasında devletin içinde de, derin PKK içinde de provoke edenler olabilir.''

''HEDEF ŞAŞIRTMA OLABİLİR''

Alaattin Fırat ''Çözüm sürecini sabote etmek isteyenler olabilir. Toplumumuz devletine, milletine bağlı insanlardır. Burada bir hedef şaşırtma olabilir. Kürt gencinin okuduğu okulu yakmak kürdün kürde ihanetidir. Herkesin kendi diliyle eğitim alması bir haktır.'' değerlendirmelerinde bulundu.

''YAPILANLARIN KÜRTLERE BİR FAYDASI YOKTUR''

İzol Aşiretinin önde gelenlerinden Cumali Ünaldı, bölgedeki krizi'' Ben Güneydoğu'da olanları anlamıyorum. Bir ülkede böyle bir kaos olamaz. Devlet aldığı kararların arkasında durmuyor. Kamuoyu PKK aleyhine tavır ortaya koyduğu zaman hepsi gerçek kimliğini ortaya çıkarıyor. Çok ilkel bir milliyetçilik olmakla beraber Kürt hareketi evrensel değerlere uymuyor. Kürt kimliğini öne çıkaran Kürt milleti tarafından bir oyun oynanıyor. Her şey bunun bir parçasıdır. Bu bir oyunsa, oynanmasın. Yapılanların Kürtlere bir faydası yoktur. Şunu idrak etmeliyiz ki, devlet yönetimi adına yapılan hatalar hem Türkler hem Kürtler için oldu. 'şeklinde değerlendirdi

.

''EYLEMLERE ASLA GÖZ YUMULMAMALIDIR''

Diyarbakır eski Milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu, 'Türk-Kürt sorunu tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar çözüm sürecine bu kadar yaklaşmışken kamuoyunu etkileyen eylemler tamamen provokatiftir. PKK'nın sivil uzantılarının bir bölümü çözüm sürecini baltalamak isteyen derin güçlere yer vermektedir. HDP ve yerel yönetimde bulunan siyasi aktörlerin bu tür provokasyonlara karşı net tavırlarını kamuoyu ile paylaşmak zorundadırlar. Suriye'de Kürtler silahlı bir yatışma ortamı yaşarken Türkiye Kürtlerinin yaşadığı demokratik konfor dikkatten uzak tutulmamalıdır. Bu tür karanlık güçlerin eylemlerine asla göz yumulmamalıdır. Ana dilde eğitim konusu siyasal gündemde tartışılabilmelidir. Bu talepler okulu basmak, yakmak gibi eylemlerle kirletilmemelidir'' ifadelerinde bulundu.

Ezgi ÇELİK ANKARA