OHAL'in ilanı neler getirdi?
Cüneyd Altıparmak/Analiz
TÜRKİYE, Kahramanmaraş’ta yaşanan peşpeşe iki büyük deprem felaketiyle sarsıldı. Genel anlamda AFAD, yerelde ise Valiler ve Kaymakamlar koordinasyonu yapıyor. Yardımlar için buralarla bağlantılı olmak gerekiyor. Yardım etmek için gelip buradaki sorunların bir parçası olmamaya dikkat etmek lazım.
En kolay ve hızlı yardım para yardımı. Bunu dijital ortamda yapmak mümkün. Koordinasyonun bir parçası olarak katkı sunmak gerekiyor aksi halde faydası yok.
Tutanakları saklayın
Yıkılan, ağır ve hafif de olsa da zarar gören binalar... Yapı müteahhitlerinin bu tür "gizli ayıplarda" sorumluluğu 20 yıldır. Binasında "kullanılamaz" tespitini yapılan herkes bu tutanağı iyi saklasın. Ayrıca zarar görenlerin zararlarından da sorumlu olacakları açık. Ceza hukuku boyutu ayrı. Ceza davaları da olacaktır. Kamu binalarında durum aynı. Kontrol edenler de bu silsileye girecek bunu bilelim.
Ohal kararının önemi
OHAL kararındaki tüm kararlar “doğal afet sebebiyle” verildiği için bu maksada uygun olmak zorunda. Buna göre temel olarak aşağıdaki durumlar için OHAL gerekiyordu:
Bu gibi durumlar olağanüstü dönemlerdir. Olağan mevzuatla bu sürecin geçilmesi mümkün değildir. Bunun için Devlet yetki kullanarak OHAL ilan etmiştir. Anayasamızın son haline göre başkaca olağanüstü yönetim biçimi (seferberlik, sıkıyönetim vb) yoktur.
Bu ilanın yapılması ile illerde Valilerin geniş yetkileri olacaktır. Bu yetkiler asla ve asla temel haklara dair yasak veya engel getiremez. Ne gibi yükümlülükler getireceği Olağanüstü Hal Kanununda belirtilmiştir
Depremdeki arama-kurtarma faaliyetleri açısından ekipman ve çalışan ihtiyaçlarının OHAL kapsamında kısa sürede temin edilmesi mümkün. Deprem sonrasındaki hasar tespitinin yapılması için mühendislerin sahaya görevlendirilmesi OHAL ile mümkün hale gelecek.
Özellikle asayiş düzeninin sağlanması ve TSK’nın şehirde güvenliği sağlanması için de OHAL ilan edilmesinin katkısı olacağı açık.
Afet sebebiyle OHAL
Deprem bölgesi ve enkaz yakınındaki kişilerin tüm eşyalarının detaylı olarak aranması ve tehlike oluşturabilecek eşyalara el konulması.
Belirli bölgelerde ve saatlerde kişilerin dolaşmasını veya toplanmasının şehirlere veya belirli mahallere girişin çıkışın yasaklaması.
Kamu kaynaklarının yetersiz kalması halinde bankalardan veya başka kurumlardaki paralardan daha sonra ödenmek üzere yararlanılması.
Kişilere ait araç, arsa, ev gibi mekanlardan, işyerlerinden yararlanılmasının zorunlu hale getirilmesi. Misal düğün salonlarının, geniş restoranların vatandaş hizmet etmesinin zorunlu kılınması…
Kişilere çalışma zorunluluğu getirilebilir. Fabrikadaki işçilerin kurtarma çalışmalarına katılması, özel güvenlik görevlilerinin asayiş faaliyetlerine iştirak etmesi, inşaat firmalarının ekipmanları ve çalışanları ile çalışma zorunluluğuna tabi tutulması gibi.
Devlet birimleri arasındaki yetki ve görev bölümü OHAL ile tek elde toplanır.
Buna ek olarak Olağanüstü hallerde vatandaşlar için “para, mal ve çalışma yükümlülükleri” getirilebilecektir. Bunlar neler olabilir beş örnek verelim:
Yükümlülükler neler?
1-Deprem bölgesi ve enkaz yakınındaki kişilerin tüm eşyalarının detaylı olarak aranması ve tehlike oluşturabilecek eşyalara el konulması.
2-Belirli bölgelerde ve saatlerde kişilerin dolaşmasını veya toplanmasının şehirlere veya belirli mahallere girişin çıkışın yasaklaması.
3-Kamu kaynaklarının yetersiz kalması halinde bankalardan veya başka kurumlardaki paralardan daha sonra ödenmek üzere yararlanılması.
4-Kişilere ait araç, arsa, ev gibi mekanlardan, işyerlerinden yararlanılmasının zorunlu hale getirilmesi. Misal düğün salonlarının, geniş restoranların vatandaş hizmet etmesinin zorunlu kılınması gibi
5-Kişilere çalışma zorunluğu getirilebildiler. Fabrikadaki işçilerin kurtarma çalışmalarına katılması, özel güvenlik görevlilerinin asayiş faaliyetlerine iştirak etmesi, inşaat firmalarının ekipmanları ve çalışanları ile çalışma zorunluluğuna tabi tutulması gibi.
Ayrıca OHAL, ilan edilen bölgenin dışındaki illeri de yükümlülük altına alabilir. İş makinelerini getirme zorunluluğu, ekmek, un, şeker gibi temel malzemelerin talebi halinde gönderilmesi gibi.
KUTU-1
İLETİŞİM
-Size ulaşan bir bilgiyi yaymadan önce doğruluğunu kontrol edelim.
-Mümkün ise bilgiyi doğrudan ilgililere iletelim.
-Whatsapp grubunda mesaj yaymak çok riskli.
-Çok bilgi yayılması başlı başına bir sorun.
-Gerçek bilgiyi kaçırmaya sebep olacaktır.
KUTU-2
GÜVENLİK
-Enkaz başına gelen görevli olmayan kimselere dikkat edelim.
-Bina kontrolü için gelen yetkililerin teyidini mutlaka yapınız.
-Kimlik sormak ve hatta kimliğini ilgili yerlerden sormak önemli.
-Şüpheli kimseleri ve durumları mutlaka polise bildirin.
-Mümkünse risk durumunu, hasar tespitini bildiğiniz bir mühendise yaptırın.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.