O ülkede iç savaşın acı bilançosu!
İngiltere’deki Londra Tropikal Tıp ve Hijyen Okulu tarafından hazırlanan son raporda, çatışmalar ve bunun yol açtığı hastalık ve sağlık hizmetine erişim zorluğu iç savaşsırasında ülke genelinde toplam 382 bin 900 kişinin hayatını kaybetmesine neden olabileceği duyuruldu.
Ülke içerisinde yaklaşık 2 milyon kişinin yer değiştirmesine ve yaklaşık 2,5 milyon Güney Sudanlının mülteci olmasına yol açan savaşa dair hazırlanan raporun istatiksel modellemeyle hazırlandığı ifade edildi.
Güney Sudan’da beş yıl süren iç savaşın, bilinenin ve tahmin edilenlerin aksine yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne yol açmış olabileceği bildirildi.
Ölenlerin çoğunun kuzeydoğu ve güney bölgelerine yoğunlaştığı kaydedilen raporda, en fazla ölümün 2016 ve 2017 yıllarında yaşandığı belirtiliyor.
SUDAN’DAN KOPUŞ VE İÇ SAVAŞ
Sudan'dan 2011'de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa itilmişti.
Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu, taraflar defalarca barış ve ateşkes anlaşması imzalasa da taraflar arasında çatışmalar yeniden alevlenmişti.
Son olarak 12 Eylül'de Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen 33. IGAD Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda bir araya gelen muhalif lider Machar ve Mayardit barış anlaşmasına imza atmışlardı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.