'Nükleer Silahlı Devletler'den çağrı
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca nükleer silah bulundurma yetkisine sahip, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi 5 ülke, ortak açıklama yayımladı.
Beş ülkenin liderlerinin Nükleer Silahlı Devletler arasında savaşın önlenmesinin ve stratejik risklerin giderilmesinin en önemli sorumluluğu olarak gördüğü vurgulanan açıklamada, "Bir nükleer savaşın kazananının olmayacağını ve asla yapılmaması gerektiği yineliyoruz. Nükleer kullanımının çok öteye giden sonuçları olacağından nükleer silahlar - var olmayı sürdürdüğü sürece - yalnızca savunma amacıyla saldırganlığı caydırmak ve savaşı önlemek için kullanılmadır." mesajı verildi.
Açıklamada, liderlerin, nükleer silahların daha fazla yayılmasının önlenmesi gerektiğine güçlü şekilde inandığı vurgulanarak "Nükleer tehditlere dikkat çekilmesi ve ikili ile çok taraflı silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi, silah kontrolü anlaşmalarının ve taahhütlerin muhafaza edilmesi ve bunlara uyulması gereğinin altını çiziyoruz." ifadesi kullanıldı.
'NÜKLEER SİLAHLARIMIZIN BİRBİRİMİZİ VEYA HERHANGİ BAŞKA ÜLKEYİ HEDEF ALMADIĞINI TEYİT EDİYORUZ'
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın 6. maddesinde öngörülen nükleer silah yarışının en erken zamanda sona erdirilmesiyle sıkı ve etkin uluslararası kontrol altında genel ve tam silahsızlanma için anlaşmaya varılması için çaba gösterilmesi ilkesine bağlılığın vurgulandığı açıklamada şunlar kaydedildi:
"Hepimiz nükleer silahların yetkisiz ve istem dışı kullanımının önlenmesine yönelik ulusal tedbirleri sürdürmeyi ve daha fazla güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Hedef almama konusunda daha önce yapılan beyanların öneminin altını çizerek nükleer silahlarımızın hiçbirinin birbirimizi veya herhangi başka ülkeyi hedef almadığını tekrar teyit ediyoruz."
Açıklamada, tüm devletlerin nükleer silahsızlanmaya yardımcı olacak bir güvenlik ortamının oluşturulması için çaba sarf etmesi gerektiği belirtilerek askeri cepheleşmelerden kaçınılması ve tüm tarafların güvenlik çıkarları ile endişelerine saygı gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.