NSU davasında 'Türk gazeteci' kararı
Alman Anayasa Mahkemesi, aşırı sağcı terör örgütü "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) davasında yeteri sayıda yabancı gazetecinin yer alması gerektiği kararını verdi.
Anayasa Mahkemesi, Sabah gazetesinin Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin basın mensupları için uyguladığı akreditasyon uygulamasına yaptığı itirazı değerlendirerek, uygulamanın anayasaya uygun olmadığına hükmetti. Mahkeme, kurbanları arasında çok sayıda Türkün de bulunduğu ırkçı terör örgütü NSU davasında yeterli sayıda yabancı gazetecilerin yer alması gerektiği kararına vardı.
Yabancı gazetecilere en az 3 ek kontenjan
Gazetecilere nasıl yer verileceği konusuna açıklık getirilmeyen kararda, öncelik prensibine veya kuraya göre, davayla ilgili yabancı gazetecilere en az 3 ek kontenjan ayrılabileceği ifade edildi.
Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi Başkanı'nın başka yöntemle de akreditasyon ve yer verme uygulaması yapabileceği belirtildi.
Bu arada, Almanya Başbakan Yardımcısı Philipp Rösler, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararının iyi bir sinyal olduğunu belirterek, Türk gazetecilerinin de NSU davasından haber yapabileceklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
17 Nisan'da başlayacak olan davaya Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi başvuru sırasına göre medya kuruluşlarına yer vererek, Türk basın mensuplarına daimi yer vermemişti.
Münih mahkemesinin davayı takip edebilecek basın kuruluşları listesinde bazı yerel radyo ve tv'ler yer alırken, hem Türk basını hem de uluslararası basından temsilcilerin isimleri listeye alınmamıştı.
Anayasa mahkemesinin kararının ardından Münih Eyalet mahkemesinin davayı takip edecek basın kuruluşları arasına Türk ve yabancı basın mensuplarını dahil etmesi zorunlu hale geldi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.