Norveç, Arktik Konseyi dönem başkanlığını Rusya'dan devraldı
Arktik Konseyi dönem başkanlığının Norveç'e devri, daha önceki törenlerin aksine, dışişleri bakanlarının değil üst düzey temsilcilerin katıldığı çevrim içi ortamda yapıldı.
Ukrayna Savaşı nedeniyle Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı tutumu, 8 ülkenin Arktik Konseyi çatısı altında gerçekleştirdiği işbirliğini sekteye uğrattı.
Konsey, Rusya'nın dönem başkanlığını yaptığı 2 yılda, kurulduğu 1996 yılından bu yana en büyük varoluş krizini yaşadı.
Kanada, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve ABD, çevrenin korunmasına ilişkin hükümetler arası bir yapı olan Arktik Konseyi’ne katılımlarını Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşılık Mart 2022’de askıya aldı.
Bu nedenle Batılı üye devletler Rusya’nın ev sahipliğinde yapılması planlanan toplantılara temsilci göndermedi.
Tarafların Ukrayna krizine yönelik tutumları nedeniyle Arktik Konseyi çatısı altında Rusya’nın dahil edildiği iklim değişikliği, kutup ayılarının haritalandırılması gibi bir dizi çalışma beklemeye alınırken, Rusya araştırmacılar için veri kaynağı niteliğindeki tesislerine erişimi engelledi.
Arktik Konseyi, Rusya'nın Batılı devletlerle aynı masaya oturduğu az sayıda uluslararası platformdan birini oluşturuyor.
Rusya-Batı geriliminin örgütte yol açtığı krizin, buzulların erimesi, Arktik bölgesindeki mineral kaynaklarının kullanılması, yeni deniz yolu güzergahlarının belirlenmesi konularında atılacak adımları etkileyebileceği belirtiliyor.
Norveç'teki Arktik Üniversitesi'nden Prof. Rasmus Gjedsso, örgüt içi gerilimin Norveç açısından büyük bir zorluk oluşturduğunu belirterek, "(Üye ülkeler) Rusya'yı izole etmek zorundalar ve aynı zamanda Rusya'yı örgütü dağıtmaya provoke etmediklerinden emin olmaları gerekiyor." dedi.
Kutup bölgeleri güvenlik politikaları Uzmanı Dwayne Ryan Menezes, dönem başkanlığının Norveç'e geçmesinin forumun yaşadığı krizi yok etmeyeceğini ancak üye ülkelerin çoğunluğu arasında yakın işbirliğini teşvik edebileceğini belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.