Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Noel Haçlı oyunu

Noel Haçlı oyunu
18 Aralık 2013 01:00:00

Diyanet Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, "Yılbaşı eğlenceleri, ilk bakışta yeni yıla giriş kutlamaları gibi gözükse de asıl itibariyle Hıristiyan Batı'nın Noel bayramıyla yakından ilgisi var" dedi.

Noel bayramıyla yakın ilgili Diyanet Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Noel kutlamaları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayraktutar, "Yılbaşı eğlencelerinin, ilk bakışta yeni yıla girişin kutlamaları gibi gözükse de asıl itibariyle Hıristiyan Batı'nın Noel bayramıyla yakın ilgili olduğunu" belirterek "Bu günkü Hıristiyan Batı'da miladu00ee takvimin başlangıcına esas olarak Hz. u00cesa'nın doğum tarihi alınmış ve bu giderek diğer ülkelerde de benimsenmiştir" dedi. Hıristiyanlar Aralık ayının son haftasını, doğumun arifesini teşkil etmesi bakımından, en önemli dinu00ee bayramları olarak kabul etmişler vurgusunu yapan Bayraktutar, "Bu hafta içerisinde Hıristiyanlar kiliseye giderler, ayrıca birbirlerini ziyaret edip hediyeleşirler. Dinu00ee bir atmosfer içinde geçen Noel bayramı akabinde ise, yeni yıla giriş büyük bir çılgınlıkla, lüks ve israfla kutlanır" şeklinde konuştu.

Kültür ihracının bir sonucu

Toplumumuzda ve diğer Müslüman toplumlarda "yılbaşı kutlaması" adı altında düzenlenen eğlence toplantılarının ise, hiçbir kültürel ve geleneksel temele sahip olmadığını ifade eden Bayraktutar, şöyle devam etti: "Hıristiyan olmayan ülkelerde yılbaşı kutlamaları Batı'nın körü körüne taklit edilmesinin veya Hıristiyan Batı'nın kültür ihracının bir sonucu olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizde öteden beri yılbaşı kutlamalarıyla ilgili olarak yapılan tenkitler ve gösterilen hassasiyet de buradan kaynaklanır. Hz. Peygamber'in Müslümanlara diğer dinu00ee topluluklara göre farklı bir kimlik bilinci ve kültür değerleri manzumesi kazandırmak için gayret ettiği, bu uğurda saç-sakal, kılık-kıyafet, yeme-içme adabı da dahil pek çok konuda tavsiyede bulunu00acduğu düşünülürse, yılbaşı kutlamalarının, sıradan bir kutlama olarak algılanması ve tabii karşılanması mümkün değildir. Aksine, toplumumuzda kültürel tahribata, kimlik bunalımına yol açtığı, yeni yetişen kuşakları kendi öz değerlerinden ve geleneklerinden koparıp Batı'nın önce hayat tarzına alıştırdığı, sonra değer ve inanç esaslarına sıcak bakmaya ve giderek onları benim-semeye götürmektedir."

İçkili, kumarlı eğlenceler

Yılbaşı dolayısıyla yapılan içkili, kumarlı eğlencelerin esasen gerçek Hıristiyanlıkla da hiçbir alakası olmadığını, beşeriyetin ıslahı için Allah Teala tarafından gönderilmiş ilahi bir dinin, tebliğcisi olan Peygamberin doğum yıl dönümünün bu şekilde kutlanmasına müsaade etmeyeceğini söyleyen Bayraktutar, "İçkili, kumarlı ve insanı küçük düşüren zevklerin terennüm edildiği kutlama törenleri, İlahi bir dinin esaslarıyla da bağdaşmaz" yorumunda bulundu.

İslam toplumlarını dejenere için

Öte yandan "Yılbaşı kutlamaları ilk ortaya çıktığında oldukça sade iken, mutlu azınlık adına ticaret ve eğlence amacıyla zamanla körüklenmiş, çağdaşlaşma adına da Hıristiyan örf ve kültürü yaymak ve İslam toplumlarını dejenere için yaygın hale getirilmiştir" diyen Bayraktutar, şöyle devam etti: "Bizde 19. Yüzyılda benliğini inkar eden ve taklit arayışı içerisinde Batı'yı güçlü bulan Türk aydını, yılbaşı ve Noel'i kültürümüze sokmaya çalışmıştır. Zamanla yabancı hayranları, yabancı okullar ve misyonerler tarafından körüklenerek 20. Asır başında resmi hale gelmiştir."

Kendi değerlerimizi yaşatalım

Bayraktutar son olarak şunları kaydetti: "Toplumumuzun, Batı'nın kültür ve gelenekleri altında nasıl değiştiği ve giderek o toplumla bütünleşmeye başladığı iyi izlenirse toplumumuza yabancı kültürlerden taşınan veya yabancı toplumlara özenti şeklinde başlayan örf ve adetlere karşı duyarlı olunmasının önemi daha iyi anlaşılır. Bunun için kendi kültürel mirasımızdan ve dini anlayış ve heyecanımızdan kaynaklanan değerleri, gelenek ve adetleri iyileştirerek yaşatmaya ve geliştirmeye çalışmak vazifemiz olmalıdır."