Nobel Kilis'in hakkıydı!
1901 yılından bu yana verilen 'Nobel Barış Ödülü' bu yıl tartışmalara neden oldu. 2016 Nobel'ine birçok ülkenin yanı sıra Türkiye'den Kilis de aday gösterildi. 129 bin nüfusu olmasına rağmen 120 bin mülteciyi barındırarak omuzlarında ağır bir yük taşıyan Kilislilerin, mültecilere kucak açtığı için ödül alacağına kesin gözüyle bakıyordu.
DÜNYADA BÜYÜK ŞOK
Hatta, Kilis Belediye Başkanı, kentin sokaklarını afişlerle donatarak 'Kilis Nobel'i hak etti' diye duyurularda bulundu. Ancak Nobel Komitesi, tartışmalı bir kararla Barış Ödülü'nü Marksist gerilla örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri ile anlaşma sağlayan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a verdi. Kolombiya'da geçen Pazar günü düzenlenen referandumda halk, barış görüşmelerini reddetmişti. Buna rağmen Norveç Nobel Komitesi'nin ödülü Santos'a vermesi dünyada sürpriz olarak değerlendirildi. Kolmbiya hükümeti ile militanlar arasında varılan anlaşma referanduma götürülmüş ve halk tarafından reddedilmişti. Nobel Komitesi buna rağmen 'Referandum sonucu barış sürecinin bittiği anlamına gelmez' savunmasında bulundu.
KARAR SİYASİ
AK Parti Milletvekili Sefer Üstün tarafından aday gösterilen Kilis, kararı buruk karşıladı. Kilisliler, "Şehrimizi mazlumlarla paylaşıyoruz. Bize göre siyasi karar" dedi. Ödül, daha önce de Mısır'da askeri darbenin yanında saf tutan Muhammed El Baradey'e verilmişti.
HALKIN REDDETTİĞİ BARIŞ ANLAŞMASI
Tercihleri ile her yıl tartışmaya neden olan Norveç'teki Nobel Komitesi, Barış Ödülü'nü Kolombiya Devlet Başkanı Santos'a layık gördü. Santos, FARC'la 52 yıllık savaşa son veren anlaşmanın mimarıydı. Ancak kısa süre sonra referanduma sunulan anlaşma reddedilmişti.
KÜÇÜK ŞEHİR BÜYÜK DAYANIŞMA
Ödülün en güçlü adaylarından biri de, 129 binlik nüfusu ile 120 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Kilis'ti. Anadolu'nun bu küçük şehri yıllardır, savaştan kaçan onbinlerce sığınmacıya evlerini, işlerini, sosyal mekanlarını açtı, ekmeğini paylaştı. Dünya örneğine rastlanmayan bu büyük dayanışmayı ödülsüz bıraktı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.