Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2490.52
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Nobel Edebiyat Ödülü Modiano'nun

Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Fransız yazar Patrick Modiano oldu.
Nobel Edebiyat Ödülü Modiano'nun
10 Ekim 2014 12:27:00
Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Fransız yazar Patrick Modiano oldu.
Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Fransız yazar Patrick Modiano oldu.
Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, çocuk kitapları ve senaryo çalışmaları da bulunan Fransız romancı Modiano'nun, eserlerinde, Alman işgali dönemindeki yaşanmışlıkların üstünü açması ve savaş döneminde Fransa'daki insani tabloyu yansıtması nedeniyle ödüle değer bulunduğu belirtildi.
Modiano'nun çalışmalarında bellek, kimlik ve suç gibi kavramlara yoğunlaştığı belirtilen açıklamada, yazarın eserlerinde çokça yer edinen Paris şehrinin, hemen hemen yaratıcı bir katılımcı olduğu kaydedildi.
Patrick Modiano'nun eserlerinin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Alman işgali döneminde yaşanan olaylar üzerine ya da otobiyografik temele dayandığını belirten Nobel Komitesi, yazarın kullandığı materyali, bazen röportajlar ve gazete yazıları bazen de yıllardır topladığı kendi notlarından alıp kullandığı bilgisine yer verdi.
Açıklamada, ödüle değer görülen Fransız yazarın (1972) Les boulevards de ceinture, (1975) Villa Triste, (1984) Quartier perdu ve (1990) Voyage de noces adlı kitaplarının İngilizce'ye çevrildiği bildirildi.
Öte yandan bu yılki Nobel Edebiyat Ödülünün, Japon Haruki Murakami, Suriyeli Adonis, ABD'li Philip Roth, Kenyalı Ngugi wa Thiong'o gibi isimlerin öne çıkmasına rağmen ülkesinde ödülleri bulunan ancak ülkesi dışında çok fazla tanınmayan Fransız yazara gitmesi dikkati çekti.
Yazar, yaklaşık 2,5 milyon liralık para ödülünün de sahibi olurken, ödül töreni Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta Stockholm'de yapılacak.