Nitelikli eser ve yetişkin sorunumuz var
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 26 ilde 6212 kişiyle yapılan ''Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası'' araştırmasına göre, yılda bir kişinin ortalama 7,2 kitap okurken, 7-14 yaş grubunda bir çocuğun yılda 12 kitap okuyor. Bu ortalama, okuyan herkesin yüreğini ferahlatıyor, gelecek nesillerimiz okuyarak büyüyor diye. Halbuki, çok kitap okumak ne ne kadar önemli ise kültürümüzü ve medeniyetimizi anlatan nitelikli eserleri çocuklarımızın okumasını sağlamak da aynı ölçüde değerli. Rasgele seçilen ve düzensiz okunan kitapların çocuklarımızını gelişimi ve okuma alışkanlığı kazanması açısından faydasız. Yetişkinler olarak bize düşen görev, araştırma verilerine aldanmadan, çocuklarımıza rol model olmak. Kitap seçiminden, okuma saatine kadar çoçuklarımızla birlikte bir düzen ve nizam içinde hareket etmeliyiz.
Bu konudan müzdarip olan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği Başkanı Bican Veysel Yıldız, Dünya Çocuk Kitapları Haftası dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, kendi ayakları üzerinde duran, kendi kanatları ile uçabilen özgün, özgür ve eleştirel düşünmeyi bilen bireyler yetiştirmenin birinci yolunun kitap okuma olduğunu belirtti.
Okuma alışkanlığı, sadece sayısal bakımdan değil, nitelik bakımından da yeterli olmalı diyen Yıldız, "Bunu sağlamak için çocuk edebiyatı yazarları hem çağımızın çocuğunu hem de çocuğun psikolojik yönünü iyi tanımalıdır. Eserlerini kaleme alırken 'çocuğa görelik' ilkesini esas almalıdır. İnsanlığın ortak değerlerine uygun, kendi kültür ve medeniyetimizin etik değerleri ile örtüşen eserler sunmalıdır." dedi.
Kalem ile barışık bir toplum oluşturma yolunda atılan her adımı desteklemek gerektiğini söyleyen Yıldız, "Çocuk yazarların sayının artmasına ilişkin Yazarlığa İlk Adım Projesi ile öğretmenler için Yazma ve Yazdırma Teknikleri Eğitim Programı gibi çalışmalar yapıyoruz"u2008diye konuştu. Yeni Söz-Kültür/Sanat
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.