Nim oyunu nedir? Nim zeka oyunu nasıl oynanır?
Nim oyunu nedir? Nim oyunu nasıl oynanır? Nim zeka oyunun kuralları nelerdir? Nim çok eski zamanlarda beri oynanan bir zeka oyunudur. Çocuğunuzla hem eğlenceli hem kaliteli zaman geçirmek isteyenler nim oyununu tercih edebilir. oyunun taşlarını evde sadece bir parça kağıtla bile oluşturabilirsiniz. Ekstra masraf gerektirmeden hem eğlenip hem kaliteli zaman geçirebilirsiniz. İşte Nim oyununun kuralları...
NİM OYUNU NEDİR?
Nim oyunu çok eski zamanlardan beri oynanan bir oyun olarak tahmin ediliyor. Çin’de adı taş toplama anlamına gelen “Jianshizi” oyununa çok benzerdir. Nim oyunu adını 1901 yılında oyun teorisini inceleyen ve geliştiren, Harvard Üniversitesi’nden Charles L. Boutan’dan almıştır. Kuralları çok basit olan bu oyunu arkadaşlarınızla masa üstünde taşlarla, kibrit çöpleriyle, boncuklarla veya fasulye taneleriyle oynayabilirsiniz.
NİM OYUNU NASIL OYNANIR?
Nim oyunu iki kişi arasında oynanan bir matematiksel zeka ve strateji oyunudur. Oyun için bir miktar sayılabilir nesne gerekir. (taş, kibrit çöpü, bozuk para vb.)
Oyunda nesneler oyuncular tarafından sırayla alınır.
Oyun, istenilen sayıda nesneyle ve istenilen sayıda grupla oynanabilir.
Sırası gelen oyuncu hepsi aynı gruptan ve yan yana olmak kaydıyla (oyunun başında bir hamlede alınabilecek nesne sayısı sınırlandırılmışsa bu sınıra bağlı kalarak) istediği kadar nesne alabilir.
Alınan nesneler grubu iki gruba ayıramaz yani nesneler grubun sağından veya solundan alınmalıdır.
Son nesneyi alan oyuncu oyunu kaybeder.
Oyunun en popüler versiyonlarından biri 1-3-5-7 dizilimidir. Bu oyunu örnekle gösterelim. Bunun için 16 adet nesneyi her grupta sırayla 1-3-5-7 taş olacak şekilde dizelim.
Nim Oyunu Dizilişi
Oyuna başlayan oyuncu, istediği herhangi bir satırdan (gruptan) dilediği kadar nesneyi alır. Örneğin en alt satırda 7 adet nesne var. Bu satırdan yalnızca bir nesne de alabilir, 2 tane de, 3 tane de , tamamını da alabilir. Kısacası sıra hangi oyuncuda ise o oyuncu dilediği satırdan ( yalnızca bir satırdan) dilediği kadar nesneyi alabilir. Nesne almadan devam edemez, yani pas geçemez. Sıra rakibine geçtiğinde rakibi de aynı şekilde oyuna devam eder.
Yukarıdaki iki resimdeki hamle de kurallara aykırıdır. Birinci hamlede alınan nesneler grubun ortasından alınmıştır. İkinci resimdeki hamlede farklı gruplardan nesne alınmıştır.
Yukarıdaki resimdeki hamle kurallara uygundur.
Oyun bu şekilde sırayla hamleler yapılarak devam eder ve son nesneyi alan oyuncu oyunu kaybeder.
Oyunun değişik çeşitleri ve değişik kuralları da mevcuttur. Tek gruptan oluşan bir oyun kurmak, alınabilecek nesne sayısını sınırlamak, grup sayısını değiştirmek, alınan nesnelerin grubu bölebilmesi gibi farklı kurallar konulabilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.