Nijerya'da yakıt sübvansiyonunu kaldırma kararı benzin krizine neden oldu
Ülkede dün göreve başlayan Devlet Başkanı Tinubu'nun yaptığı açıklamanın hemen ardından ülkede faaliyet gösteren özel petrol şirketleri benzin satışını durdururken devlete ait benzin istasyonlarının önünde kuyruklar oluştu.
Başkent Abuja ve Lagos gibi büyük şehirlerde litresi 185 nairaya (yaklaşık 0,40 dolar) satılan yakıtın fiyatı bugün 600 nairaya (yaklaşık 1,30 dolar) yükseldi.
Benzin kuyruğunda bekleyen Joseph Okechukwu, AA muhabirine, Devlet Başkanı'nın açıklamasının ardından yakıt fiyatlarının hemen arttığını söyledi.
Okechukwu, devlete ait benzin istasyonlarında oluşan kuyruklar nedeniyle 3 saattir sırada beklediğini ifade etti.
Öte yandan Nijerya Ulusal Petrol Şirketinden (NNPC) yapılan açıklamada, halkın ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda benzin bulunduğu, "paniğe" gerek olmadığı belirtildi.
Nijerya, Afrika'nın ikinci en büyük petrol üreticisi olmasına rağmen rafineri sayısının yetersizliği nedeniyle yakıtının neredeyse tamamını ithal ediyor.
Hükümet, Ekim 2000'de halkın yaşamına kolaylık sağlamak için petrol şirketlerine doğrudan mali destek sağlayarak akaryakıt maliyetini düşürmek amacıyla yakıt sübvansiyonu getirmişti.
Nijerya'da, petrol ürünlerine sübvansiyon ödenmesi için yılda trilyonlarca naira harcanıyor.
Devlet Başkanı Tinubu, yakıt sübvansiyonunun yoksulları değil, sadece zenginleri kayırdığını ve maliyetin giderek arttığını savunarak sübvansiyonu kaldıracağını belirtmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.