Nijerya'da Boko Haram'ın kaçırdığı kız öğrencilerin aileleri 10 yıldır çocuklarını görebilme umuduyla yaşıyor
Terör örgütü Boko Haram, 2014 yılında Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'ye yaklaşık 125 kilometre mesafedeki Chibok kentinde bulunan yatılı kız okuluna baskın düzenledi.
Baskında 276 kız öğrenci kaçırıldı. Bu öğrencilerden bir kısmı ordunun düzenlediği operasyonlarla kurtarıldı, bir kısmı da teröristlerden kaçmayı başlardı.
Örgütten kaçmayı başaran kızların birçoğunun Boko Haram üyeleriyle zorla evlendirildikleri ve doğum yaptıkları ortaya çıktı.
Uluslararası Af Örgütüne göre, 82 öğrenci halen esaret altında bulunuyor.
- "Kızımın sağlıklı şekilde geri döneceğinden hiç şüphem yok"
Kaçırılan yatılı kız okulu öğrencilerinden Sara'nın annesi Rebecca Samuel, AA muhabirine, her ailenin her gün kaçırılan evlatlarının geri döneceği umuduyla uyandığını söyledi.
En son 2018'de kurtarılan öğrencilerden evladının haberini aldığını anlatan Samuel, "Kızımın hala yaşadığına inanıyorum, o yüzden her gün dua ediyorum. Kızımın sağlıklı bir şekilde geri döneceğinden hiç şüphem yok." dedi.
Samuel, kaçırılan öğrencilerin bulunmasının bu kadar zaman alacağını hiç düşünmediklerini, çok kısa sürmesi gereken bu eylemin 10 yıldır devam ettiğini anlattı.
Hükümetin kaçırılan öğrencileri bulmak için çaba gösterdiğini açıkladığını ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Samuel, "Buradaki her aile kendi çocuğunun kurtarılmasını istiyor, bu yüzden hükümete yalvarıyoruz, acilen bu çocuklarımızı kurtarsınlar. Hiçbir aile bunu hak etmiyor." diye konuştu.
- Hükümetten kız çocuklarını kurtarma sözü
Borno Eyaleti Valisi Babagana Zulum, dün okul baskınının 10. yılı dolayısıyla düzenlenen programda eyalet hükümetinin 2014 yılında öğrencilerin kaçırılmasından etkilenen herkesin acısını paylaştığını söyledi.
Esaret altındakilerin ailelerinin yaşadığı acı ve ızdırabı anladığını belirten Zulum, hükümetin kaçırılan masum kızların sonuncusu da evine dönene kadar boş durmayacağının sözünü verdi.
Zulum, kurtarılan öğrencilerin bazılarının ailelerine teslim edildiğini, bazılarının başka bir okula gönderildiğini, bazılarının da rehabilitasyon programından geçirildiğini dile getirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.