Nijerya'da Kuşpalazı salgını: Yüzlerce kişi hayatını kaybetti
Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı (NPHCDA) Direktörü Faisal Shuaib, ülkede son 10 ay içinde difteri salgını nedeniyle 600'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Shuaib, salgının başkent Abuja dahil 19 eyalette yayılmaya devam ettiğini ve bu süre zarfında 14 binin üzerinde şüpheli vakanın kaydedildiğini belirtti. Bu vakaların yüzde 97'sinin ülkenin kuzey bölgelerinde tespit edildiğini ifade etti.
Shuaib, hükümetin 24 Ekim'de difteri salgınına karşı aşı uygulamasını başlatacağını açıkladı. NPHCDA, aşının tanıtımı için okullar ve sağlık merkezlerinde kapsamlı bir kampanya düzenleyecek.
Sağlık ve Sosyal Refah Bakanı Muhammad Pate, ülkenin 19 eyaletinde difteriye yakalanan çocukların yüzde 98'inin aşısız olduğunu belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü ikinci salgın için uyarmıştı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ikinci bir salgın dalgasının yaşandığını teyit etmişti. UNICEF, salgınla mücadele kapsamında Eylül ayında 9,3 milyon doz aşı göndermişti.
Difteri, halk arasında kuşpalazı olarak bilinir ve corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalık ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilir.
Difteri
Difteri, Corynebacterium diphtheriae adı verilen bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Difteri bakterisi boğaz, burun, ve boğazın üst kısmındaki diğer mukozal yüzeylerde enfeksiyona neden olabilir. Difteri genellikle öksürük, boğaz ağrısı, yüksek ateş ve lenf bezlerinde şişme gibi semptomlarla kendini gösterir.
Difteri, özellikle çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Bu komplikasyonlar arasında solunum güçlüğü, kalp problemleri, sinir hasarı ve ölüm bulunabilir.
Aşılar sayesinde difteri vakaları büyük ölçüde azaltılmıştır ve birçok ülkede çocuklar rutin aşılama programları kapsamında difteri aşısı alır. Difteri aşısı, kişileri bakterinin neden olduğu hastalığa karşı korur. Eğer bir kişi difteriye yakalanırsa, antibiyotikler ve diğer tıbbi tedavilerle enfeksiyon kontrol altına alınmaya çalışılır.
Difteri, aşılamadan kaynaklanan düşük bağışıklık seviyeleri nedeniyle hala bazı bölgelerde endişe verici bir halk sağlığı sorunu olabilir. Ancak dünya genelinde difteri vakaları, aşılama programlarının başarısı sayesinde nadir hale gelmiştir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.