Nijerya Devlet Başkanı, ülkedeki çobanlar ile çiftçilerin çatışmalarını çözmek için komite kurdu
Devlet Başkanı'nın Özel Danışmanı Ajuri Ngelale'nin yaptığı açıklamaya göre, Tinubu'ya "Nijerya'da hayvancılık reformları ve ilişkili çatışmaların azaltılması" başlıklı rapor sunuldu.
Tinubu, raporun ardından çobanlar ile çiftçilerin barış içinde bir arada yaşamasını teşvik etmek için Başkanlık Komitesi kurudu.
Devlet Başkanı Tinubu, komiteye, hayvancılık sektöründe reform yapma ve ülkede çobanlarla çiftçiler arasında tekrarlanan çatışmalara uzun vadeli çözümler getirme sorumluluğunu verdi.
Ülkede bir süredir çobanlar ile çiftçilerin çatışmasıyla karşı karşıya olduklarını kaydeden Tinubu, "2018'de bu soruna bir çözüm getirmeye çalıştım ancak bunun ne kadar zor olduğu kanıtlandı. Ancak bana asla pes etmemem söylendi ve bugün çözümün burada olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.
Tinubu, bu krizin devam etmesinin çobanların ve çiftçilerin suçu olmadığını belirterek onların sorunlarını çözmek için acil çözümler bulamayan liderliğin hatası olduğunu ifade etti.
Çoban ile çiftçi çatışması
Nijerya'nın kuzeyi, hayvancılıkla uğraşan Fulaniler ile çiftçilik yapan bazı kabileler arasında zaman zaman şiddetli çatışmalara sahne oluyor.
Göçebe Fulaniler, çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.
Batı ve Orta Afrika'nın birçok ülkesine yayılan Fulaniler, yaklaşık 40 milyonluk nüfuslarıyla Afrika'nın en büyük yarı göçebe kabilesi olarak biliniyor.
Nijerya Temsilciler Meclis Başkanı Tajudeen Abbas, ülkede 2001'den bu yana devam eden çatışmalarda 60 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.