Nijer Cumhurbaşkanı Bazoum: "Türkiye, Afrika'nın kalkınmasına bağlılığı açısından örnek bir ülke"
Cumhurbaşkanı Bazoum, AA'ya verdiği özel mülakatta, terörle mücadele, bölgedeki jeopolitik gelişmeler ve ülkesinin Türkiye ile ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Bazoum, Fransa ile ilişkilerle ilgili Nijer'in, Fransa da dahil birçok ülkeyle askeri işbirliğinin olduğunu anımsatarak, Fransa ve Nijer'in ortak operasyonlar düzenlediğini belirtti.
Fransız ordusunun, Mali'deki varlığıyla Nijer'deki varlığının şekil açısından tamamen farklı olduğuna işaret eden Bazoum, şu ifadeleri kullandı:
"Fransız birlikleri, 1 yıl öncesine kadar Mali'deydi. Mali ordusuyla hiç ilişkisi olmayan, tamamen Fransızlardan oluşan bir birlik ortaya çıktı ve buradaki varlıkları şekil değiştirdi. Ancak Nijer'de işler böyle değil. Birlikte ortak operasyonlar düzenliyoruz. Bize özellikle hava desteği veriyorlar. Son 2-3 ayda yaptığımız ortak operasyonlar oldukça başarılı geçti. Eğer gücümüzü Fransız ordusuyla birleştirmemiş olsaydık, bu sonuçları almamız imkansızdı."
Bazoum, Almanya'nın Mali'deki askerlerini Nijer'e kaydıracağı ve Nijer'in Sahel'de terörle mücadelede yeni merkez olacağına ilişkin soruya, "Almanya ile sahada ortak operasyon düzenleme gibi bir uygulamamız yok. Alman ordusu, birkaç yıldır birliklerimize eğitim veriyor. Sonuçları da gayet olumlu." yanıtını verdi.
Mali'nin Sahel'de terörle mücadele amacıyla kurulan G5 Sahel Görev Gücü'nden ayrılmasıyla G5 Sahel'in geleceğine ilişkin Bazoum, bu görev gücünün hiçbir zaman efektif çalışmadığını dile getirdi.
Bazoum, G5 Sahel'in sahadaki ihtiyaçlarla uyumlu olmaması nedeniyle başarıya ulaşamadığının altını çizerek, terörle mücadele için bu tarz bölgesel işbirlikleri yerine donanımlı, iyi eğitilmiş ordular ve komşu ülkeler arasında sınır ötesi operasyonların daha önemli olduğunu vurguladı.
"Afrika çok önemli bir potansiyele sahip"
Kıtanın Avrupa ile ilişkilerine de değinen Bazoum, göç konusunun Avrupa için "gerçek bir zehir" haline geldiğini anlattı.
Nijer Cumhurbaşkanı Bazoum, şöyle devam etti:
"Eğer Afrika'da nüfus, eğitimsiz ve yoksul kalmaya devam ederse, genç Afrikalılar daima Avrupa'ya gitmek isteyecektir. Bunu engellemek imkansız. Afrika'nın, Avrupa için 'zehir' olması yerine Afrika'yı kalkındırarak, eğitime teşvik ederek, gençlerin Afrika'da kalmasını sağlamak, bunun için de Avrupa sermayesini kullanmak daha iyi olacaktır. Çünkü Afrika çok önemli bir potansiyele sahip. Böylece Avrupa da kendisine fayda sağlayacak bir komşuya sahip olacak."
Türkiye ile ilişkiler ve işbirliklerini de değerlendiren Bazoum, Türkiye ile hem devletler hem de özel sektör düzeyinde işbirlikleri olduğuna dikkati çekti.
"Türkiye ile hayata geçirdiğimiz her şeyden çok memnunuz"
Bazoum, Türkiye'nin Nijer'de sağlık, çevre, eğitim ve benzeri alanlarda çeşitli projeleri bulunduğunu aktararak şunları kaydetti:
"Türkiye ile hayata geçirdiğimiz her şeyden çok memnunuz. 10 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyoner politikası sayesinde ilişkilerimiz ciddi bir ivme kazandı. Özellikle Türk şirketlerin Nijer'e gelmesi, burada yatırım yapması ve istihdam oluşturması çok önemli bir konu. Bunu son derece memnuniyetle karşılıyoruz. Mesela; Summa gibi bir şirket, Avrupalı şirketlere örnek teşkil edecek işler yapıyor. Avrupalılara diyorum ki; 'Afrika'ya gelip buralarda iş yapmak sadece Asyalıların ya da Amerikaların işi değil, aksine bunu yapmak asıl Avrupalı şirketlere düşüyor. Bu noktada Türkiye, özel sektör bağlamında dahi Afrika'nın kalkınmasına olan bağlılığı açısından örnek bir ülke. Türk şirketlerinin hiçbir endişesi yok, risk aldılar ve karşılığını da elde ettiler."
Bazoum, Nijer'e yatırım yapmak isteyen Türk ve yabancı şirketler için bir an evvel gerekli yasal düzenlemeleri oluşturmaları gerektiğinin farkında olduklarını belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.