Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.96
Gram Altın
2884.28
BIST 100
9887.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Newroz barış umutlarını güçlendirecek

Çözüm Süreci Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlar için bir umuda dönüştü. 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılacak olan Newroz kutlamaları ise HDP-İmralı ekseninde atılacak adımlar ile barış umutlarını güçlendirecek. Newroz, bu sene bölge halkı için silahların susması, barış ve huzurun gelmesi ile bayram havasında kutlanacak.
Newroz barış umutlarını güçlendirecek
15 Mart 2015 01:00:00
Çözüm Süreci Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlar için bir umuda dönüştü. 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılacak olan Newroz kutlamaları ise HDP-İmralı ekseninde atılacak adımlar ile barış umutlarını güçlendirecek. Newroz, bu sene bölge halkı için silahların susması, barış ve huzurun gelmesi ile bayram havasında kutlanacak.

EZGİ ÇELİKANKARA

Çözüm Süreci kapsamında terör örgütüne "silah bırakma çağrısı" tarihi önem taşımaya devam ediyor. Atılan önemli adımlar ile çatışmasızlık ortamı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yatırım, istihdam ve ihracatın daha çok konuşulmaya başlandığını ve olumlu etkilerini gözler önüne seriyor. Son iki yılda ciddi mesafe alınan Kardeşlik Projesi ile her kesimin huzur ve refahını artırmak için hükümet var gücüyle çalışıyor. Bölge halkı atılacak adımlar ile akan kanın durmasını ve yüreklerin sevince boğulmasını istiyor.Nevruz kutlamaları öncesi, bölge halkından çözüm sürecine yönelik umutlu açıklamalar artarken bölgede ki STK'lar ile son durumu konuştuk.

Newroz, Kürtlere yeni bir nefes aldıracak

Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Başkanı Hüsamettin Korkutata, bölge halkının artık çok daha umutlu olduğunu dile getirerek Newroz kutlamalarından ciddi bir beklenti olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan'dan çok daha etkili açık net bir mesaj beklendiğini söyleyen Korkutata, bu mesajın görüntülü olarak verilmesinin bölge açısından önemli olduğunu belirtti. Artık geri dönüş yok, acılar diniyor diyen Korkutata, " Bölge barış, huzur ortamının sağlanmasını istiyor. Halk artık eski günlere dönmek istemiyor. Bu konuda hükümet, PKK, Kandil, KCK, HDP'nin de üzerine düşeni yapması gerekiyor. İnanıyorum ki Newroz Kürtlere hatta Ortadoğu'ya yeni bir nefes aldıracak" dedi.

Bölgede sevinç naraları atılıyor

Ağrı Kalkınma Derneği Başkanı Ömer Yıldız, yaşanan olumlu gelişmeler ile halkın artık yaşanan olumsuz olayları bir nebze üzerlerinden attıklarını dile getirdi. Bölge halkının silahlara veda çağrısı ile sevinç naraları attığını söyleyen Yıldız, sağlanan huzur ortamının üniversitede ki öğrenci gruplarının da daha ılımlı bir yapıya bürünmesini sağladığını ifade etti. Ekonomide de ciddi gelişmeler olduğunu belirten Yıldız, "Diyadin'de ki bir yatırımcımız göçle ilgili kararını tekrardan revize etti. Ağrıya 100.000 dolarlık bir yatırım planladığını valimizin yanında da kendileri ifade ettiler" dedi. Bölgedeki STK'ların ortak bir ağızdan barışla ilgili olumlu görüşlerini beyan etmelerinin önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız, " İnsanların hepsi artık barıştan yana. Bu saatten sonra geri dönüş olmamalı. Bölge halkı olarak artık fevri ve tahrik edici konuşmalardan herkesin kaçınmasını istiyor. Bu anlamda tarafların ifadelerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Artık halk nezdinde olumsuzluklara sebebiyet verilmemelidir. Halkta sürece inanılmaz bir pozitif yaklaşım var. Yatırımcılar da ümit anlamında ışık var. Batı'dan gelen herkes artık bölgede inanılmaz bir rahatlama içerisinde. Sürecin akamete uğramaması için hep birlikte çalışmamız lazım" dedi.

İnsanlar artık kendisini güvende hissediyor

Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice, Newroz'da verilecek mesajların bölge halkı için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, iç barışın, huzurun güvenliğini sağlamasının bölgenin tek beklentisi olduğunu söyledi. Belice, "Silahların bırakılmasının bölgede çok önemli sonuçları olacaktır. Silahlar bırakılmadığı sürece sorunda çözüme doğru gitmez. Kan, gözyaşı, silahların konuşmasının bu ülkeye bir faydası olmamıştır. Bu ülke insanlarının artık canı yanmamalıdır. Olumlu gelişmeler ile bölge halkı artık kendisini güven, huzur içerisinde hissedecek. Dolayısıyla Tunceli olarak çatışma ortamından en çok etkilenen iller sırasına girdiğinden ötürü süreçten geri dönüşün olmamasını istiyoruz" dedi.