New York'ta engel kaldırıldı: Cuma ezanları açıktan okunacak
New York Belediye Başkanı Eric Adams, şehirdeki camilerde cuma vaktinde ve ramazan ayında iftar saatinde ezan sesinin dışarıya verilebileceğini açıkladı.
'Cuma namazı ezanını daha güçlü duyurmak için izin başvurusunda bulunmanıza gerek yoktur'
Adams, düzenlediği basın toplantısında "Bürokrasiyi ortadan kaldırıyoruz ve açıkça söylüyoruz ki eğer herhangi bir ayinde veya ibadethanede iseniz, cuma namazı ezanını daha güçlü duyurmak için izin başvurusunda bulunmanıza gerek yoktur." dedi.
'New York'ta inancınızı yaşamakta özgürsünüz'
Adams, çeşitli cami dernekleri ve Müslüman vakıf temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda, katılımcılara, "New York'ta inancınızı yaşamakta özgürsünüz. Gururluyum, sonunda bugün bunu gerçekleştiriyoruz." dedi.
İslam'ın, Hristiyanlık, Musevilik ve diğer inançlar gibi New York kültürünün önemli unsurlarından biri olduğunu ve camilerin, suça karşı mücadele ve düzensiz göçmenler konusunda büyük yardımda bulunduğunu belirten Adams, Müslüman liderlere hitaben, "Size hak ettiğiniz tanınmayı sağlamaya kararlıyız." dedi.
New York'un, özgürlükler ve haklar anlamında birçok konuda öncü olduğunu ifade eden Eric Adams, kanunda yeri olduğu üzere herkese eşit davrandıklarını, kimseye veya herhangi bir gruba fayda sağlamak için kuralları değiştirmediklerini vurguladı.
Müslüman toplum liderlerinin de Adams ve diğer yetkililere teşekkür ettiği toplantının sonunda, aynı kürsüden ezan okundu ve İngilizce açıklamasına yer verildi.
Belediyenin aldığı karar doğrultusunda, ilk cuma gününden itibaren New York'ta ezan sesi, 12.20 ile 13.30 arasında ve ramazan aylarında iftar vaktinde "makul bir seviyede" tutulmak kaydı ile dışarıya verilebilecek.
ABD'deki camilerin sayısı 10 yılda yüzde 31 arttı
ABD’de yapılan araştırmada, ülkedeki Müslümanların ibadethanelerinin sayısının 10 yılda yüzde 31 artarak 2 bin 769’a çıktığı belirtildi.
Sosyal Politika ve Anlayış Enstitüsü (ISPU) tarafından hazırlanan “Amerikan Camileri 2020: Büyüme ve Gelişme” başlıklı rapor yayınlandı.
Raporda, 2010’da 2 bin 106 olan ülke genelindeki cami sayısının yüzde 31 artışla 2020’de 2 bin 769’a ulaştığı kaydedilerek, artıştaki ana sebebin ABD’deki Müslüman nüfusun göç ve doğumlarla çoğalması olduğu ifade edildi.
New York 275 cami ile ön sıralarda
Camilerin en fazla geniş şehirler bölgelerinde bulunduğuna dikkat çekilen raporda, New York'un 275 cami ile ön sıralarda yer aldığı ifade edildi.
Ülkede cuma namazına katılanların son 10 yılda yüzde 16 arttığı bildirilen raporda, Afro-Amerikalı Müslüman toplumunda ise 2010’da yüzde 23 olan cemaate katılım oranının 2020’de yüzde 16’ye gerilediği tespit edildi.
Raporda, İslam’a ihtida edenlerin oranının 2010’da her cami için 15,3 olduğu ancak 2020’de bunun 11,3’e düştüğü, bunun ana sebebinin ise siyahi toplum içinde din değiştirenlerin azalması olduğu aktarıldı.
Son 10 yılda ABD’de İslam'ı kabul edenlerin oranının siyahi toplumunda yüzde 64’ten yüzde 57’ye düştüğü belirtilen raporda, Latin toplumunda ise yüzde 12’den yüzde 15’e yükseldiğine dikkat çekildi.
Cami imamlarının yüzde 40'ı kırk yaş altı
2010’a kadar yeni cami yapımına, ilgili bölge sakinlerinden karşı çıkanların oranının yüzde 25 olduğu ifade edilen raporda, son on yılda bunun yüzde 35’e yükseldiği kaydedildi.
Raporda, yine 2010’da bir caminin ortalama yıllık gelirinin 167 bin 600 dolar olduğu, 2020’ye bakıldığında ise bu rakamın 276 bin 500 dolara çıktığı, 2010’da tam zamanlı imamların oranı yüzde 43’ken son araştırmada bunun yüzde 50’ye ulaştığı belirtildi.
Camilerde görev yapan imamların yüzde 22’sinin ABD doğumlu olduğuna dikkat çekilen raporda, 40 yaş altı imamların yüzde 39, 40-64 yaş aralığının yüzde 45 ve 65 yaş üstünün de yüzde 16 olduğu vurgulandı.
ISPU tarafından hazırlanan söz konusu cami araştırmasının, merkezi Hartford Ruhban Okulu'nda bulunan çok sayıda mezhep ve inanç grubunun bir koalisyonu olan Kooperatif Cemaat Çalışmaları Ortaklığı (CCSP) iş birliği ile gerçekleştirildiği bildirildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.