Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2324.69
BIST 100
9117.36
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

New Jersey'de bir cami öyküsü

Amerika'da yaşayan Türkler, bir Kültür Evi yapmak için yola çıktılaru2026 Amaçları, bu yapının içinde bir de mescide sahip olmak, özellikle dinu00ee ve ulusal bayramlarda programlar düzenleyerek toplumu bir arada tutmaktıu2026 Ortaya Bergen Camisi ve Kültür Merkezi çıktıu2026 Büyük fedakarlıklar yapıldı ve dayanışma yaşandıu2026 İşin en ilginç yanı ise binanın, kapanmış bir Mason Locası'nın satın alınmasıyla yaşama geçirilmesiydiu2026
New Jersey'de bir cami öyküsü
21 Ekim 2014 00:00:00
Amerika'da yaşayan Türkler, bir Kültür Evi yapmak için yola çıktılaru2026 Amaçları, bu yapının içinde bir de mescide sahip olmak, özellikle dinu00ee ve ulusal bayramlarda programlar düzenleyerek toplumu bir arada tutmaktıu2026 Ortaya Bergen Camisi ve Kültür Merkezi çıktıu2026 Büyük fedakarlıklar yapıldı ve dayanışma yaşandıu2026 İşin en ilginç yanı ise binanın, kapanmış bir Mason Locası'nın satın alınmasıyla yaşama geçirilmesiydiu2026

Merva Orhan

Adına "küreselleşme" dediğimiz tılsımlı gelişme bütün kültürlerin kaynaşmasına yol açtı. Bu gelişmede en önemli sonuçlardan biri, düne kadar "belirli bir coğrafyanın içine sıkışmış gibi görünen" İslamiyet'in sınır tanımaz bir şekilde yaygınlık kazanması kuşkusuzu2026

Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlar'a kadar taşıdığı İslamiyet, günümüz Avrupa'sının artık kültürel gerçeğiu2026 Dünyanın dört bir yanından yaşanılan göç dalgaları bu dinu00een giderek Avrupa kültürünün ana zeminlerinden biri olmasına yol açıyoru2026

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gelişme çok farklı kuşkusuzu2026 Yeni Dünya, İslamiyet'i önce, ırkçılığın-ayrımcılığın hakim olduğu dönemlerde doğan "Afrika-Amerikalı hareketinin" önemli bir unsuru olarak tanıdıu2026 Devamında, bu ülkeye dönük Müslüman göçü, İslamiyet'in, 11 Eylül 2011 yılında yaşanılan talihsiz terör saldırılarına karşın, Amerikan toplumunun önemli bir gerçeği olmasını sağladıu2026

Amerika gibi dev bir ülkede Müslüman çoğunluğun artması da orada yaşayan başta Türk kökenli vatandaş ve soydaşlarımız olmak üzere birçok Müslümanı, kendi kültürlerini ve geleneklerini muhafaza etme çabalarına sevk etmiş durumda...

Ama bu yazıyı ve yaptığımız söyleşileri önemli kılan en çarpıcı nokta, Amerika'da bir Mason Locası'nın camiye çevrilmesi idi.

Bergen Camisi ve Kültür Merkezi'nin hikayesi

Bütün her şey, Türk toplumunun dinu00ee ve ulusal bayramlarda özel programlar düzenlemek üzere bir Kültür Evi oluşturma fikriyle başladıu2026 Bu harekete öncülük eden Cavit Öncül'ün anlattıkları ise ortaya üzerinde durup düşünülmesi gereken bir öykü çıkarttı: "Bu oluşum şöyle başladı. Amerika'da bir grup genç kendi aralarında konuşurlarken hem cami hem kültür merkezi ve bir dernek kuralım diye bir fikir yürütmüşler. Biz de Amerika'da cami işleriyle ilgilendiğimiz için, diyanetin görevli hocasıyla beraber, yine bir başka camimiz olan Ulu Cami imamımız Özcan Güngör hocamız bize böyle bir teklif getirdi. Biz de tabii ki gençlerimizin bu heyecanına karşılılık vermek ve tecrübelerimizi paylaşmak için bu teklifi anında kabul ettik."

Yer 900 bin dolara satın alındı

Öncül'ün anlattıkları, ortaya bakın nasıl bir öykü çıkarıyor: "Tabi hemen harekete geçmemiz gerekiyordu ve derhal yer arayışına girdik. Önce kilise aradık çünkü ibadet yeri yapabilmek için mevcut bir ibadet yerini camiye çevirmek Amerikan şartlarında çok daha kolaydı. İbadet yeri olmayan bir yeri camiye çevirmek ve izin almak daha zordur. Yer arayışlarımız devam ederken bir kilisenin karşısında Mason Loca'sına ait bir bina tespit ettik. Bina yaklaşık 2 sene satılık durdu. O zamanlar emlak pahalı olduğu için 2 milyon doların üzerinde bir fiyat isteniyordu. Tabii Allah'ın yardımıyla ve birtakım görüşmelerin ardından yaptığımız pazarlıklarla 2 milyon dolarlık binayı 900 bin dolara almak nasip oldu. Hemen inşasına başladık, iki buçuk ay süren inşaat çalışmalarının ardından binanın altındaki bütün yapıyı tamamen söküp ana girişini yeniledik, engelliler için yol yapıp laboratuvar düzeneği yaptık. Bunun yanı sıra mutfak, yemekhane, abdesthane ve kütüphane gibi yerleri yeniden dizayn ettik, neredeyse 100 yaşında olan bir binayı yeniden inşa ederek nihayetinde tamamladık... "

Tuğlaların arasından çıkan sır

Gördüğüm kadarıyla bunun sadece bir camii değil, aynı zamanda bir kültür ve yaşam merkezi olduğunu söyledim. Öncül sözlerini şöyle sürdürdü: "Zaten Bergen Camisi ve Kültür Merkezi" olarak geçiyor. Hem kültür merkezi hem mescit, yani vatandaşlarımız gelmek istediklerinde dinu00ee vazifelerinin yanı sıra kütüphane desteği görecek ve bilgi ve tecrübe paylaşımı ile bir kazanım elde edecekler. Zaten şu an gençlerin yoğunlaşmaya başladığı bir muhit. Özellikle Ramazan aylarında dolup taşıyor, özellikle gençlerin ilgisi bizi oldukça duygulandırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'yla devamlı irtibat halindeyiz."

Binadaki bazı Masonik işaretlerin hatıra olarak saklandığını da sözlerine ekleyen Öncül, "Masonlar yaklaşık 100 sene önce Loca'nın inşasına başladıklarında kendi amblemlerini taşıyan bir kutuyu tuğlaların arasına gizlemişler Ve biz inşaat esnasında o döneme ait üye sayılarına, isimlere, gazete kupürlerine ve hatta paralarına kadar her şeye rastladık" dedi.

Bakan Bozdağ'dan teşekkür

Şu anda 3 katlı bir binanın en üst katı cami, orta kısmı çocuklara Türkçe ve Türk kültürünün öğretildiği derslik olarak kullanırken bir katında da kütüphane mevcut. Birkaç ay önce, Amerika'da düzenlenen Türk günü yürüyüşüne katılan ve Bergen Camisi'ni gezme fırsatı bulan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, caminin eskiden mason locası olduğunu öğrendiğinde; "Dayanışma içerisinde olmak güzel, Osmanlı'da böyle idi. Cami, kilise ve havranın iç içe bulunduğu yapılar halen bazı illerimizde mevcut" diyerek aynı anlayış ve hoşgörünün günümüzde de yaşatılmasına işaret etti ve caminin mimarlarına teşekkürlerini iletti.

Şu anda, Türk-Amerikan Diyanet Vakfının mülkiyeti altında hizmet veren "Bergen Camisi ve Kültür Merkezi", Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yürütülen ve Din Hizmetleri Ataşeli'ği bünyesinde kurulmuş olan Amerikan- Türk Diyanet Vakfının (TARF) New Jersey'de bir şubesi haline getirilerek isteyen tüm vatandaş ve soydaşlarımızın üye olabilmesi sağlanmıştır.

Gönüllü hizmet elçiliği yapılıyor

Daha geniş bir söylemle, isteyen tüm insanlara ve çocuklara İslam dinu00ee, Türk Dili, coğrafyası ve Türk kültürünün öğretildiği bir merkez olması hedeflenen "Bergen Camisi ve Kültür Merkezi", bölgede yaşayan insanların uyum içinde, kendi manevi değerlerine bağlı kalabilmeleri için geliştirilmiş ve tüm imkanlarıyla hizmet etmeyi amaçlamıştır.

Bergen Camisi ve Kültür Merkezi Yöneticileri, aynı zamanda diğer din mensupları ile de diyalog ve iyi ilişkiler kurmak suretiyle dinu00eemizi ve milletimizi temsil etmeyi hedefleyerek gönüllü hizmet elçiliği görevlerini sonuna kadar yerine getiriyorlar.

Sadece Müslümanlar ile değil, diğer din mensupları ile de iyi ilişkiler kurulması hedefleniyoru2026

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan