Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.22
Gram Altın
2990.74
BIST 100
8970.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Nevruz'da yeni bir sayfa açılacak

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bu yıl kutlanacak Nevruz'un 'halkların kardeşliğinin ön plana çıkacağı, özgürlüğün, demokrasinin, kardeşliğin ve barışın bir daha çıkmamak üzere bu topraklarda hakim olacağı bir tarihin miladi olabileceğini' söyledi.
Nevruz'da yeni bir sayfa açılacak
16 Mart 2013 21:28:00
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bu yıl kutlanacak Nevruz'un 'halkların kardeşliğinin ön plana çıkacağı, özgürlüğün, demokrasinin, kardeşliğin ve barışın bir daha çıkmamak üzere bu topraklarda hakim olacağı bir tarihin miladi olabileceğini' söyledi.

Nevruz'un kendileri açısından son derece anlamlı olduğunu belirten BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ''Nevruz, maalesef yıllarca kendi topraklarımızda yasaklanan bir bayramdı. Oysa bizim açımızdan Nevruz, özgürlüğün, barışın, kardeşliğin sembolü olarak bugüne kadar miras gelmiştir'' dedi.

Yeni nevruz, yeni umut

Nevruz'un, sadece Türk ve Kürt halkının değil Ortadoğu ve Kafkas halklarının da özgürce paylaştığı, yeni bir başlangıç olarak anlam biçtiği bir bayram olduğunu dile getiren Baluken, şunları söyledi: ''Bu yıl bütün bu süreçlerin biteceği ve yeni bir sayfanın açılacağı bir Nevruz bekliyoruz. Son birkaç yıldır halkın fiili durum yaratmasıyla, kendi bayramına sahip çıkmasıyla kutlanan bir gerçekliği vardı. Bu yıl biz Nevruz'dan farklı bir mesaj bekliyoruz. Artık bu topraklarda yasaklayarak, baskı altına alarak, sindirmeye çalışarak, zor kullanarak, bir çözümün olmayacağının bu Nevruz'da iyice açığa çıkacağına inanıyoruz.

130 yerde Nevruz kutlanıyor

Son bir haftadır Nevruz ateşleri yakılmaya başlandı ve çoğunlukla barışın, çözüm sürecinin, daha fazla özgürlüğün, demokrasi taleplerinin dillendirildiği bir çerçevede geçtiğini görüyoruz. Biz parti olarak 130'a yakın yerde Nevruz'u kutlayacağız. Buralardaki her Nevruz'u bu barış sürecine destek veren büyük kitlesel buluşmalar olmasını hedefliyoruz ve öyle olacağına inanıyoruz. Özellike final mitingimiz Diyarbakır'da olacak. Diyarbakır'ın Nevruz'u ayrı bir önem taşır. Biz maalesef bugüne kadar Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında çatışmanın görüntüsüyle dünyaya yansıdık. Bir taraftan zor kullanan, bastırmaya çalışan devlet anlayışı diğer taraftan da kendi bayramını kutlamada ısrar eden bir halk gerçekliği. Bu Nevruz'da bu görüntünün kırılması gerektiğine inanıyoruz. Devletin kendi halkıyla buluşmayı esas aldığı, kendi halkının rengine, bayramına, değerlerine saygı duyduğu, halkın da birlikte nasıl kazanabiliriz anlayışının güçlü arayışı içerisinde olduğu bir Nevruz bekliyoruz.''

''İçişleri Bakanı ile görüşeceğiz''

Bazı Nevruz kutlamalarında sıkıntılar olduğu ile ilgili bilgilerin kendilerine ulaştığını ancak bunu geçmiş yıllarla kıyaslandığında daha lokal sıkıntılar olduğunu ifade eden Baluken, ''Yaşadığımız süreç itibariyle aslında bu lokal sıkıntıların da aşılması gerektiğine inanıyoruz. O nedenle İçişleri Bakanı ile de bir görüşme yapmayı düşünüyoruz. Çünkü biz bu Nevruz'un çok ayrı bir ruhla, yeni bir başlangıç olarak kutlanmasını istiyoruz. İleride bir tarih yazılacaksa, 2013 Nevruzunun gerçekten bir başlangıç olarak anılabileceği bir bayram olmasını diliyoruz'' diye konuştu.

''Bir iki gün içinde elimizde olur''

Öcalan'ın Nevruz'a kadar güçlü bir mesaj vermek istediğini aktaran Baluken, Öcalan'ın mektuplarıyla ilişkili, ilgili kesimlerin görüşlerinin hazırlandığını ve heyetin bunları Öcalan'a ulaştıracağını kaydetti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme