Netanyahu Trump’a suspus
KORAY TAŞDEMİR
Müslümanların katleden İsrail’e terör devleti diyenleri antisemitizm yapmakla suçlayan İsrailli yöneticiler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Yahudileri hedef alan sözlerine sessiz kaldı. Hâlbuki tarih boyunca Avrupa’da yer edinememiş, dışlanmış ve soykırıma uğramış Yahudiler, 2. Dünya Savaşı sırasında katliama maruz kaldıklarında bugün çok güvendikleri ABD’nin bile umurunda olmamıştı. Türkiye daha 1492 yılında İspanya Yahudilerini zulümden kurtarmıştı. Nazi soykırımı sırasında ABD Yahudilerin mülteci vizelerini almayı zorlaştırırken Türkiye yine Yahudi bilim adamlarına kapılarını açmıştı.
Nazilerden kaçan Yahudilere vize vermediler
2. Dünya Savaşı sırasında, Nazilerin Yahudi ve Yahudi olamayan öteki kurbanlarını kurtarmak, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti için öncelikli bir konu değildi. Antisemitizm (Yahudilere karşı önyargı ve nefret), soyutlama politikası, ekonomik Buhran ve yabancı paranoyası (yabancılara karşı önyargı ya da korku) gibi nedenlerle, Devlet Bakanı Cordell Hull tarafından yönetilen ABD Devlet Bakanlığı mülteci politikası, mülteciler için Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş vizelerini almayı zorlaştırdı.
Soykırım raporlarını duyurmadılar
Holokost Ansiklopedi’de yer alan bilgilere göre, ABD Devlet Bakanlığı, soykırım raporlarının yayınlanmasını da erteledi. Ağustos 1942'de, Devlet Bakanlığı, Nazilerin Avrupalı Yahudileri toplu yok etme planlarını doğrulayan bir telgraf aldı. Gerhart Riegner (Dünya Yahudi Kongresi, Cenevre temsilcisi) tarafından gönderilen Rapor diğer hükümet yetkililerine gönderilmedi. Devlet Bakanlığı, raporu alan Amerikalı Rappi Stephen Wise'den, raporu duyurmaktan kaçınmasını istedi.
Katliama maruz kalan çocukları ABD’ye almadılar
Nazi zulümlerinin raporları, Amerika gazeteleri tarafından genellikte tam olarak yayınlanmıyordu. 1943'te, Polonyalı haberci Jan Karski, Varşova gettosundaki Yahudi liderlerden aldığı kitlesel ölüm haberleri konusunda Başkan Franklin D. Roosevelt'i bilgilendirdi. Acil bir idarî eylem gerçekleştirilmedi. ABD Kongresi, sığınacak yer arayan 10.000 kimsesiz Yahudi çocuğun Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesine izin veren kanunu ikinci kez reddetti.
Kurtarmaya yönelik müdahale etmedi
1944 baharı itibariyle, Müttefikler, Auschwitz-Birkenau toplama kampında zehirli gaz kullanılarak yapılan ölüm operasyonlarını biliyorlardı. Yahudi liderler, ABD hükümetinden gaz odalarını ve kamplara giden tren yollarını bombalamayı istemede başarısız oldular. 20 Ağustos'tan, 13 Eylül 1944'e kadar, ABD Hava Kuvvetleri, Birkenau gaz odalarına beş milden az bir uzaklıktaki, Auschwitz-Monowitz sanayi komplekslerini bombaladı. Ama ABD kurtarmaya müdahale etmeme politikasını sürdürdü ve ne gaz odalarını ne de mahkûmları taşıyan tren yollarını bombaladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.