Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2907.08
BIST 100
10029.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Netanyahu Trump’a suspus

Filistinli Müslümanları katleden İsrail’i eleştiren Başkan Erdoğan’ı Yahudi düşmanı olmakla suçlayan İsrail Başbakanı Netanyahu, Trump’ın “Yahudilerin gözü paradan başka şey görmez. Sizler acımasız katillersiniz” sözlerine tek kelimede edemedi.
Netanyahu Trump’a suspus
12 Aralık 2019 00:01:00
Filistinli Müslümanları katleden İsrail’i eleştiren Başkan Erdoğan’ı Yahudi düşmanı olmakla suçlayan İsrail Başbakanı Netanyahu, Trump’ın “Yahudilerin gözü paradan başka şey görmez. Sizler acımasız katillersiniz” sözlerine tek kelimede edemedi.

KORAY TAŞDEMİR

Müslümanların katleden İsrail’e terör devleti diyenleri antisemitizm yapmakla suçlayan İsrailli yöneticiler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Yahudileri hedef alan sözlerine sessiz kaldı. Hâlbuki tarih boyunca Avrupa’da yer edinememiş, dışlanmış ve soykırıma uğramış Yahudiler, 2. Dünya Savaşı sırasında katliama maruz kaldıklarında bugün çok güvendikleri ABD’nin bile umurunda olmamıştı. Türkiye daha 1492 yılında İspanya Yahudilerini zulümden kurtarmıştı. Nazi soykırımı sırasında ABD Yahudilerin mülteci vizelerini almayı zorlaştırırken Türkiye yine Yahudi bilim adamlarına kapılarını açmıştı.

Nazilerden kaçan Yahudilere vize vermediler

2. Dünya Savaşı sırasında, Nazilerin Yahudi ve Yahudi olamayan öteki kurbanlarını kurtarmak, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti için öncelikli bir konu değildi. Antisemitizm (Yahudilere karşı önyargı ve nefret), soyutlama politikası, ekonomik Buhran ve yabancı paranoyası (yabancılara karşı önyargı ya da korku) gibi nedenlerle, Devlet Bakanı Cordell Hull tarafından yönetilen ABD Devlet Bakanlığı mülteci politikası, mülteciler için Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş vizelerini almayı zorlaştırdı.

Soykırım raporlarını duyurmadılar

Holokost Ansiklopedi’de yer alan bilgilere göre, ABD Devlet Bakanlığı, soykırım raporlarının yayınlanmasını da erteledi. Ağustos 1942'de, Devlet Bakanlığı, Nazilerin Avrupalı Yahudileri toplu yok etme planlarını doğrulayan bir telgraf aldı. Gerhart Riegner (Dünya Yahudi Kongresi, Cenevre temsilcisi) tarafından gönderilen Rapor diğer hükümet yetkililerine gönderilmedi. Devlet Bakanlığı, raporu alan Amerikalı Rappi Stephen Wise'den, raporu duyurmaktan kaçınmasını istedi.

Katliama maruz kalan çocukları ABD’ye almadılar

Nazi zulümlerinin raporları, Amerika gazeteleri tarafından genellikte tam olarak yayınlanmıyordu. 1943'te, Polonyalı haberci Jan Karski, Varşova gettosundaki Yahudi liderlerden aldığı kitlesel ölüm haberleri konusunda Başkan Franklin D. Roosevelt'i bilgilendirdi. Acil bir idarî eylem gerçekleştirilmedi. ABD Kongresi, sığınacak yer arayan 10.000 kimsesiz Yahudi çocuğun Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesine izin veren kanunu ikinci kez reddetti.

Kurtarmaya yönelik müdahale etmedi

1944 baharı itibariyle, Müttefikler, Auschwitz-Birkenau toplama kampında zehirli gaz kullanılarak yapılan ölüm operasyonlarını biliyorlardı. Yahudi liderler, ABD hükümetinden gaz odalarını ve kamplara giden tren yollarını bombalamayı istemede başarısız oldular. 20 Ağustos'tan, 13 Eylül 1944'e kadar, ABD Hava Kuvvetleri, Birkenau gaz odalarına beş milden az bir uzaklıktaki, Auschwitz-Monowitz sanayi komplekslerini bombaladı. Ama ABD kurtarmaya müdahale etmeme politikasını sürdürdü ve ne gaz odalarını ne de mahkûmları taşıyan tren yollarını bombaladı.