Netanyahu göreve geldikten sonra ilk kez Biden ile görüştü
Netanyahu, 78. Birleşmiş Milletler (BM) Kurulu için gittiği New York'ta bir otelde Biden ile bir araya geldi.
Görüşmenin başlangıcında Netanyahu, Biden ile şahsi ilişkilerinin yaklaşık 40 yıl öncesine dayandığını belirterek, ABD Başkanı'nın G20 zirvesinde Asya, Orta Doğu ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak ulaşım rotasının İsrail'i önemli bir merkez hale getireceğini kaydetti.
ABD'nin arabuluculuğunda İsrail ve Suudi Arabistan'ın "tarihi" normalleşme anlaşması imzalayabileceğine değinen Netanyahu, anlaşmayla "Arap-İsrail çatışmasının sona ereceğini, İslam dünyasıyla Yahudi aleminin bir uzlaşı sağlayacağını ve İsrail-Filistin arasında samimi bir barışın gelebileceğini" savundu.
Netanyahu, İran'ın nükleer silah elde etmesine karşı tutumu için ABD'ye teşekkür ederek Tahran'a karşı somut bir askeri tehdidin masada tutulmasını talep etti.
İsrail Başbakanı Netanyahu, "İsrail'in demokrasiye bağlılığının asla değişmeyeceğini" dile getirdi.
Biden'dan "demokratik değerler" ve iki devletli çözüm vurgusu
Joe Biden da "iki ülke ilişkilerinin temelindeki demokratik değerlere bağlı olma, erkler arasındaki güç dengesi, iki devletli çözüm ümidinin korunması, İran'ın nükleer silah elde etmemesini" görüşmelerinde ele alacaklarını söyledi.
ABD'nin İsrail'e bağlığının "sapasağlam" olduğunu belirten Biden, ileride Netanyahu ile Washington'da görüşebileceklerini ifade etti.
Joe Biden, ABD arabuluculuğunda Tel Aviv'in Suudi Arabistan ile normalleşme anlaşmasını ele alacaklarına değindi.
ABD Başkanı ve Netanyahu arasındaki görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğü aktarıldı.
Bu arada Netanyahu-Biden görüşmesinin gerçekleşeceği hotelin çevresinde yüzlerce İsrailli, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini protesto etmek için toplandı. ABD polisi, göstericilerin çevresinde güvenlik önlemi aldı. Göstericiler, Netanyahu'nun "İsrail demokrasisini yok ettiği" yönünde slogan attı, pankart taşıdı, ABD'den yardım istedi.
Aynı şekilde, yüzlerce İsrailli de ABD'nin Tel Aviv'deki diplomatik temsilciliği önünde toplanarak hükümetin yargı düzenlemesine karşı protesto gösterisi yaptı.
Netanyahu ABD Başkanıyla görüşmek için 265 gün bekledi
İsrail basınındaki haberlere göre Netanyahu, ülke tarihinde iktidara geldikten sonra bir ABD Başkanı ile için görüşmeyi en uzun süre bekleyen ikinci İsrail Başbakanı olarak tarihe geçti.
Eski İsrail Başbakanı Levi Eshkol'un 1964'te başbakanlık koltuğuna oturduktan 341 gün sonra dönemin ABD Başkanı Lyndon Johnson ile görüşmeyi beklediği aktarıldı.
Netanyahu'nun ise 29 Aralık'ta hükümetini kurduktan sonra 265 gün ABD başkanıyla görüştüğü paylaşıldı.
Biden-Netanyahu döneminde Washington-Tel Aviv hattında dalgalı seyir
İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu, ABD'de Başkan Joe Biden'ın iktidarda olduğu bu dönemde Washington-Tel Aviv ilişkileri dalgalı bir seyir izliyor.
Netanyahu, kabinesini kurarken aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi isimlere kabinesinde üst düzey görevler vermişti.
Biden, temmuzda verdiği bir röportajında İsrail'deki hükümeti "en aşırılıkçı kabine" şeklinde tanımlamış, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri yanlısı aşırı sağcı isimlere işaret ederek, "Kabinede bazı isimler istedikleri yere yerleşebileceğini düşünüyor. 'Burada başka kimsenin hakkı yok' diyorlar." ifadesini kullanmıştı.
İsrailli insan hakları örgütlerinin bildirdiğine göre Netanyahu hükümeti "rekor sayıda" yeni yasa dışı Yahudi yerleşim birimi yapılacağını açıklamıştı.
İsrail'de Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesi de ABD ile ilişkilerde diğer bir gerilim noktası olmuştu.
İsrail'de Netanyahu hükümetinin yılbaşında göreve gelmesinin hemen ardından açıkladığı Yüksek Mahkeme ve yargının yetkilerini kısıtlayan yargı düzenlemesi aylardır gerçekleştirilen gösterilerle protesto ediliyor.
İsrail'de aşırı sağcı isimler ve Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu, gösterilerin arkasında ABD'nin olduğunu ima etmişti.
Washington ise söz konusu iddiaları reddederek, Netanyahu hükümetinden toplumsal tepkiye kulak vermesini ve muhalefeti de kapsayan geniş uzlaşı sağlamasını talep etmişti.
ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile temmuzda yaptığı telefon görüşmelerinde yargı düzenlemesinde uzlaşı sağlanmasını talep etmişti. Ancak Netanyahu koalisyonu, protestolara rağmen temmuzda yargının hükümet üzerindeki denetimini kaldıran kritik yasayı Meclis'ten geçirmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.