Dolar (USD)
34.16
Euro (EUR)
38.06
Gram Altın
2922.25
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Netanyahu Erdoğan'dan özür dileyip Obama'ya...

İsrail'in eski ABD Büyükelçisi Oren anılarını yazdığı kitapta, Netanyahu'nun Erdoğan'dan nasıl özür dilediğini anlattı.
Netanyahu Erdoğan'dan özür dileyip Obama'ya...
26 Haziran 2015 14:46:00
İsrail'in eski ABD Büyükelçisi Oren anılarını yazdığı kitapta, Netanyahu'nun Erdoğan'dan nasıl özür dilediğini anlattı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun İtalya'da Mavi Marmara basknı sonrası ilişkilerin koptuğu İsrail'in Dışişleri Direktörü Dore Gold ile görüştüğü bilgisi doğrulanırken, İsrail'in eski ABD Büyükelçisi Oren anılarını yazdığı kitapta, Netanyahu'nun Erdoğan'dan nasıl özür dilediğini anlattı.

İsrail'in eski ABD Büyükelçisi Michael Oren'in bu hafta başında çıkan 'Ally' (Müttefik) adlı kitabındaki, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ilişkilerini ele alış biçimi ve Mavi Marmara baskınına ilişkin anekdotlar tartışma yarattı.

Kitabın en dikkat çeken kısmı ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun baskın için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan nasıl özür dilediğinin anlatıldığı bölüm oldu.

ABD'de 2009- 2013 arası görev yapan Oren, Obama nezaretinde gerçekleşen özür anının fotoğrafını da paylaştı.

'HILLARY CLINTON OBAMA ADINA BASKI YAPTI'

Daily Sabah'ın haberine göre, kitapta dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın mavi Marmara baskının ardından Netanyahu'ya Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi için baskı yaptığı ve kişisel özrün Obama için kişisel önem arz ettiğini söylediği yazıyor. Obama'nın İsrail'in özür dilemesi için yaptığı baskıların Mart 2013 Tel Aviv gezisine kadar devam ettiğini söyleyen Oren, 23 Mart 2013'teki özür anının detaylarını ise şöyle anlatıyor:

OBAMA: DOSTUM RECEP

"Obama ve Netanyahu aralarında küçük bir masa ve telefon olduğu halde karşılıklı oturdular. Obama, Erdoğan'a 'Dostum Recep' dedi. Netanyahu ise hepimizde birer kopyası olan metni okuyordu. İsrail ordusunun yapmış olabileceği hatalar için özür, tazminat teklifi, diplomatik ilişkilerin restore edilmesi, savaş suçu suçlamalarının kaldırılmasıu2026 Erdoğan çevirmen aracılığıyla konuştu: Siyonizm hakkında söyledikleri bağlamından koparılmıştı ve İsrail'e karşı düşmanlık beslemiyordu. Özür kabul edilmişti. Obama ve Netanyahu telefonu kapadı. Herkes ayaklarını uzatıp sevinmeye başladı. Beşlik çakmalar, sarılmalar vardı."