Nefret dili, Avrupa değerlerini yok etti
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından yayınlanan Avrupa İslamofobi Raporu 2017'nin tanıtımı, SETA Ankara'da düzenlenen bir panelde yapıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'da İslam düşmanlığının artığına dikkat çekti. Bakan Çavuşoğlu, "İkinci dünya savaşından bu yana Türkler dahil birçok millet, Avrupa'ya gitmiştir. Avrupa Birliği'nin başarısız politikaların sebebi göçmenler değildir. Tam tersine göçmenler bu ülkelerin ekonomik kalkınmaların büyük katkı sağlamıştır. Üç beş daha fazla oy almak adına birçok politikacının nefret dili kullandığını görüyoruz. Oysa AB'de bu suçtur" ifadelerini kullandı.
''İslam düşmanlığı prim yapıyor''
SETA'da düzenlenen panelde Avrupa ülkelerindeki İslamofobiyi araştırarak Avrupa'da Müslümanlara yönelik ırkçı eğilimlerin değerlendirmeleri yapıldı. Önde gelen 40 bilim adamı ve sivil toplum aktivistleri ile neredeyse tüm Avrupa Birliği (AB) üyelerinin yanında Rusya ve Norveç'in de dahil olduğu 33 ülke ile ilgili bir rapor kaleme alındı. İstihdam, eğitim ve siyaset gibi kilit alanlarda karşılaşılan İslamofobik olaylara yer veren bu raporların her biri ayrıca bahsi geçen olguya karşı ülke bazlı politika tavsiyelerinde bulunmakta ve olayların ayrıntılı bir analizini yapmaktadır. SETA'nn yayınladığı 2017 Avrupa İslamofobi Raporu sözlü saldırıdan fiziksel saldırıya ve cinayete kadar değişen birçok olayı kayıt altına aldı. Almanya'da Müslümanları hedef alan 908, Polonya'da 664, Hollanda'da 364, Avusturya'da 256, Fransa'da 121, Danimarka'da 56 ve Belçika'da 36 olduğu tespitinin yapıldığı raporda gerçek sayıların çok daha fazla olduğu belirtildi.
''Müslümanlar kendilerine yapılan saldırıları gizliyor''
Avrupa Temel Haklar Ajansı'nın (FRA) bir araştırmasına dikkat çekilen raporda, İslamofobi kurbanlarının yalnızca yüzde 12'sinin uğradıkları saldırıları yasal mercilere ihbar ettiğine değinildi. Bu durumun Avrupa'da İslamofobi ile ilgili mevcut kayıtların gerçekte olanın çok az bir kısmını gösterdiği vurgulandı. SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Salzburg Üniversitesi Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümünden Farid Hafez, 2017 Avrupa İslamofobi Raporu'nun temel bulgularını sundu. Sabahattin Zaim Üniversitesi'nden Linda Hyökki, Finlandiya özelindeki İslamofobiyi değerlendirdi. Adalet ve Özgürlük Komitesi'nden Yasser Louati ise Fransa'da yaşanan Müslüman karşıtlığını ortaya koydu. Trakya Üniversitesi'nden Ali Hüseyinoğlu ise Yunanistan'da yaşanan İslamofobinin temel dinamikleri üzerine açıklamalarda bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.