Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.63
Gram Altın
2903.40
BIST 100
9395.39
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Neden olmasın?

2008 yılında ilk elektrikli otonom aracını üreten Tesla, yüzyıllardır otomobil üreten şirketleri geride bırakarak dünyanın en değerli markası oldu. Avrupa’da geleneksel olmayan ilk araç üreticisi olacak TOGG da güçlü ekibe, güçlü yatırımcılara, her zaman destekleyen güçlü devlete ve güçlü millete sahip. Dünyanın en değerli markası olmaması için hiç bir neden yok?
Neden olmasın?
14 Haziran 2020 23:08:00
2008 yılında ilk elektrikli otonom aracını üreten Tesla, yüzyıllardır otomobil üreten şirketleri geride bırakarak dünyanın en değerli markası oldu. Avrupa’da geleneksel olmayan ilk araç üreticisi olacak TOGG da güçlü ekibe, güçlü yatırımcılara, her zaman destekleyen güçlü devlete ve güçlü millete sahip. Dünyanın en değerli markası olmaması için hiç bir neden yok?

Fırat İpek

Daha 13 yıl önce kurulan ve ilk üretimini 2008 yılında yapan ABD’li şirket Tesla, bugün yüzyıllardan otomobil üreten ve yılda milyonlarca araç üreten otomotiv şirketlerini geride bıraktı. Şirket değeri 190 milyar doları geçen Tesla, Japon otomotiv devi Toyota’yı geride bırakarak ‘dünyanın en değerli otomotiv firması oldu. Bir tarafta 2020 yılının ilk çeyreğinde 103 bin araç üreten Tesla, diğer tarafta 2.4 milyon adet otomobil üreten Toyota.

Yine yüz yılı aşkın süredir otomobil üreten ABD’li şirketler Ford, Fiat Chrysler ve General Motors’un toplam değeri bile Tesla’nın değerine yaklaşamıyor.

Tesla bu başarıyı nasıl elde etti? sorusu akıllara geliyor. Teknoloji, yenilebilir enerji, yüzde yüz elektrikli araçlar, temiz doğa, otonom sürüş ve en önemlisi yenilikçi yatırımlarıyla sektörde ilkleri başaran Tesla, özellikle pandemi döneminde satışlarını ve hisselerini artırdı.

Mercedes ve Toyota ile işbirliği

Başarıya giden yolda geleneksel otomobil üreticileriyle de iş birliği yapmaktan çekinmeyen Tesla, lityum-iyon pil üretimi konusunda Mercedes-Benz ile birlikte çalışmaktadır, Şu anda Tesla’nın merkezi ve üretim yeri olan ABD Kaliforniya'daki dev fabrikayı, 10 yıl önce Toyota’dan satın aldı.

Türkiye’nin yerli otomobil üretme hayali de tam da bu noktada çok önemli. Şu ya da bu sebeplerle bugüne kadar yapılamayan ‘yerli otomobil’ üretimi bugün gerçekleşiyor. Geleceğin mobilite ekosisteminde yer almak ve başarılı olmak için yüzde yüz elektrikli ve otonom bir araç olan yerli otomobilin, 2019’un sonunda yürüyen prototipleri tanıtıldı. Geleneksel otomobil üreten firmalar haricinde, doğuştan elektrikli ve otonom araç üreten şirket olan TOGG, Avrupa’da bir ilk oldu.

TOGG’da tecrübe ve azim var

Devletin ve milletin desteğini ve gücünü yanına alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de ortak olduğu Türkiye Otomobil Girişimi Grubu’nda (TOGG) Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding gibi alanında uzman şirketler var.

Bu girişimin başına da Anadolu’nun bağrında yetişmiş ve mühendislik konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden olan Almanya’da tecrübe kazanmış Gürcan Karakaş CEO olarak getirildi. Her kademesinde tecrübeli ve yetişmiş insan gücünün bir araya geldiği TOGG, Bursa Gemlik’te kurulacak fabrikada, 2022 yılında seri üretime başlayacak. Fabrika yüzde yüz elektrikli ve otonom özelliklere 5 farklı modelle bir yılda 175 bin araç üretecek kapasitede olacak.

TOGG deyince aklımıza yerli otomobilin yanı sıra teknoloji, yüzde yüz elektrikli, geleceğin mobilitesi, yenilebilir enerji, temiz enerji, temiz doğa, otonom araç gibi kavramlar geliyor.

Başarı için bir çok neden var

Her ne kadar Tesla’nın başarıya ulaşmak için bir sürü şirketle yaptığı iş birliğini görmezden gelip, TOGG’un prototipi “şu ülkede üretilmiş, tasarımını bilmem hangi ülkede faaliyet gösteren şirket yapmış, mış mış” gibi yersiz ve mesnetsiz ithamlarda bulunanlar olsa da, doğuştan elektrikli ve geleceğin teknolojiyle donatılacak yerli otomobilin başarıya ulaşması için bir çok neden var.

Bunlardan en önemlisi de güçlü bir devlet ve her ne olursa olsun desteğini esirgemeyen güçlü bir millet TOGG’u destekliyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin