Dolar (USD)
34.41
Euro (EUR)
36.06
Gram Altın
3008.36
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

NATO'dan müttefiklere acil destek çağrısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın Ukrayna'daki süregelen savaşın bir tarafı olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını vurgularken, müttefiklerin Ukrayna'ya desteğini artırmanın acil bir gereklilik olduğunu ifade etti.
NATO'dan müttefiklere acil destek çağrısı
05 Nisan 2024 09:44:04
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın Ukrayna'daki süregelen savaşın bir tarafı olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını vurgularken, müttefiklerin Ukrayna'ya desteğini artırmanın acil bir gereklilik olduğunu ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gün oturumları sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tarihteki en güçlü ve başarılı ittifak

NATO'nun 75. yılını kutlarken ittifakın "tarihteki en güçlü ve başarılı ittifak" olduğunu belirten Stoltenberg, toplantılar sırasında Ukrayna'ya destek sağlamanın daha kalıcı ve sürdürülebilir bir hale getirilmesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Stoltenberg, çalışmaların ilerleyen günlerde devam edeceğini ve müttefiklerin Ukrayna'ya desteğini artırması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ukrayna'ya verilen desteklerin geçici ve gönüllü yardımlar yerine uzun vadeli, üzerinde anlaşılmış ve öngörülebilir taahhütler olmasının önemine dikkat çekti.

"NATO, Ukrayna'daki savaşın bir tarafı değildir ve olmayacaktır." sözlerini tekrarlayan Stoltenberg, yaptıklarının Birleşmiş Milletler Şartı uyarınca "kendini savunma hakkını" kullanan Ukrayna'ya destek sağlamak olduğunu vurguladı.

Aciliyet söz konusu

Ukrayna'daki durumun zorluğuna dikkat çeken Stoltenberg, "Durum ciddi ve işte tam da bu nedenle Ukrayna için daha fazla destek seferber edilmesi konusunda aciliyet söz konusu." dedi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı daha fazla toprak kazanabilmesinin NATO müttefiklerinin desteğine bağlı olduğunu belirterek, Rusya'nın daha fazla toprak ele geçirebileceği uyarısında bulundu.

Gürcistan'ın NATO ve Avrupa Birliği’ne (AB) yakınlaşmak için demokratik kurumları güçlendirmeye yönelik reformlar yapmasının önemine değinen Stoltenberg, "Yabancı ajan fikrini getiren herhangi bir yasa, korkarım ki hem uluslararası alanda hem de Gürcistan'da faaliyet gösteren pek çok medya kuruluşunu etkileyecek ve Gürcistan'ı güçlü bir şekilde demokratik bir toplum haline getirme fikrini baltalayacaktır." dedi.

'Putin'i ikna etmenin tek yolu bu'

Ukrayna'da kalıcı bir barışa ulaşmanın tek yolunun Ukrayna ordusunu güçlendirmek olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Çünkü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i savaş alanında kazanamayacaklarına ikna etmenin tek yolu budur." şeklinde konuştu.

Stoltenberg ayrıca, İran ve Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah, füze ve insansız hava araçları sağladığını, bunun karşılığında Rusya'nın ise bu ülkelere nükleer programları için teknoloji verdiğini belirtti. Bu nedenle, güvenliğin bölgesel değil küresel olduğunu vurguladı ve Asya-Pasifik bölgesiyle işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak, Gürcistan hükümetinin "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısını yeniden parlamentoya sunma kararına karşı çıkan Stoltenberg, tasarının Gürcistan'daki demokratik kurumları zayıflatacağı uyarısında bulundu ve Gürcistan'ın NATO ve Avrupa Birliği'ne yaklaşmak için reformlar yapması gerektiğini belirtti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin