Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

NATO'dan 'Kabil' mesajı: Türkiye önemli bir müttefik

​ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi ile Kabil'deki uluslararası havalimanının güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusu gündemde. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Türkiye, havalimanının işletilmesi konusunda önemli bir müttefik" dedi.
NATO'dan 'Kabil' mesajı: Türkiye önemli bir müttefik
12 Haziran 2021 00:28:04
​ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi ile Kabil'deki uluslararası havalimanının güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusu gündemde. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Türkiye, havalimanının işletilmesi konusunda önemli bir müttefik" dedi.

ABD ve NATO Afganistan'dan çekiliyor. Çekilmenin 11 Eylül'e kadar tamamlanması planlanıyor.

İşletmesi ve güvenliğinin Türkiye'nin sorumluluğunda olduğu Kabil'deki uluslararası havalimanının bundan sonraki durumunun ne olacağı merak konusu...

Ankara, sorumluluğun paylaşılmasından yana.

NATO'dan Afganistan mesajı

Kabil Havalimanı'nın güvenliği NATO'nun da gündeminde.

NATO zirvesi öncesinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Türkiye'nin havalimanını işletilmesi konusunda önemli bir müttefik olduğunu söyledi. Stoltenberg, pazar günü başlayacak NATO zirvesinde havalimanı için de görüşmeler yapılacağını belirtti.

Taliban ise ABD ile Şubat 2020'de vardığı çekilme anlaşmasına işaret ediyor.

Reuters haber ajansına konuşan Taliban Sözcüsü "Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle anlaşma uyarınca çekilmeli" dedi.

"İlk defa iklim değişikliğinin güvenliğe etkisini ele alacağız"

Stoltenberg, başta Rusya ve Çin’in eylemleri olmak üzere küresel düzene tehdit oluşturan terörizm, siber saldırılar, yıkıcı teknolojiler ve iklim değişikliğine dikkati çekti.

NATO ülkelerinin bu tehditlere karşı birlikte mücadele ettiklerini belirten Stoltenberg, zirvede müttefiklerin teknolojik iş birliğini güçlendirme kararı almalarını umduğunu söyledi.

Zirvede üye ülkelerin ayrıca NATO’nun orduları ya da partnerleri eğitme kapasitesini güçlendirmeye karar vermesini beklediğini ifade eden Stoltenberg, "İlk defa iklim değişikliğinin güvenliğe etkisini ele alacağız" dedi.

Ortak harcamalar ve yatırımın artırılması

Stoltenberg, söz konusu çalışmaların savunma yatırımlarını artırmayı gerektireceğine işaret ederek, "Bugün yayınlanan veriler, savunma harcamalarımızı artırdığımız son 7 yıldır doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Savunma bütçelerine 2014’ten bu yana 260 milyar dolar eklendi" diye konuştu.

Genel Sekreter Stoltenberg, "Daha da fazla ve verimli şekilde yatırım yapmalıyız" ifadesini kullandı.

Uzay ve siber alanda savunma politikaları

"Müttefiklerin yeni bir siber savunma politikası üzerinde anlaşacağını tahmin ediyorum." diyen Stoltenberg, güvenli uzayın istihbarat toplama ve füzeleri algılamak için önemli olduğunun altını çizdi.

Stoltenberg, "Zirvede NATO’nun uzayda kendini etkili şekilde savunmasının kara, hava ve denizde olduğu kadar önemli olduğu mesajını vereceğiz" dedi.

Çin ve Rusya, Ukrayna ve Gürcistan

NATO Genel Sekreteri, Çin’in yükselişi ve Rusya’nın agresif politikalarına karşı savunma ve diyalogdan oluşan iki yönlü strateji takip edeceklerini dile getirdi ve Ukrayna ile Gürcistan’ın değerli ortaklar olarak desteklenmeye devam edileceğine dikkati çekti.

Biden yönetiminin NATO’ya yaklaşımı

Stoltenberg, bir soru üzerine ABD Başkanı Joe Biden’ın NATO’nun güçlü bir destekçisi olduğunu söyledi ve "NATO zirvesinde ortaklığımıza bağlılığımızı somut ve sağlam kararlar vasıtasıyla göstereceğiz" dedi.

Rusya ile diyalog

Rusya-NATO ilişkilerine dair bir soruyu, "Rusya ile anlamlı bir diyalog sürdürmeye hazırız" diyerek yanıtlayan Stoltenberg, Moskova yönetimini bu nedenle NATO-Rusya Konseyi çerçevesinde yeni bir oturum için davet ettiklerini ancak henüz olumlu yanıt alamadıklarını dile getirdi.

Stoltenberg, "Yeni görüşmenin uzak olmayan bir zamanda gerçekleşmesini gerçekten umuyorum" diye konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin