NATO'da Türkiye krizi aylar önce başladı
Alman Die Welt gazetesi Türkiye'nin Avusturya ile yaşadığı siyasi krizi NATO'ya yansıttığını ve ortak eğitim programlarını bloke ettiğini yazmıştı. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan NATO kaynakları bu iddiayı doğruladı. "Mevcut durumdan ve bunun ortaklarımızla işbirliği programlarımız üzerinde yarattığı sonuçlardan dolayı üzüntü içindeyiz" diyen NATO temsilcisi sorunun çözümünde "yapıcı diyaloğu" desteklediklerini belirtti.
Türkiye ile Avusturya arasındaki siyasi kriz, geçen yaz Viyana'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olduğunu açıklamasıyla başlamıştı. Krizin 28 NATO üyesi ile Avrupa, Afrika ve Asya'daki 40 ortak ülkenin katıldığı Barış İçin Ortaklık Programı'na (PfP) yansıdığı belirtiliyor. Doğu Avrupa ülkeleriyle eski Sovyet cumhuriyetleri arasında güven oluşturmayı hedefleyen programa NATO üyesi olmayan Avusturya 1995 yılında katıldı.
Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre; AFP'ye konuşan NATO kaynakları "Türklerin (ortaklık) programıyla bir sorunu yok. Avusturya ile bir sorunları olduğunu ve bunun bir ilke ve dış politika meselesi olduğunu açıkça söylediler" dedi. Ajansa konuşan yetkililer Die Welt gazetesinde yer alan iddiayı da doğruladı. Haberde Roma'daki NATO Savunma Koleji'nde yapılan eğitim kursuna NATO'ya üye ülkelerden tek bir askerin bile katılmadığı belirtilmişti. Söz konusu kursa Avusturya askerlerinin de katılması planlanmıştı.
AVUSTURYA: BLOKAJ AYLAR ÖNCE BAŞLADI
Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü de "Avusturya'nın NATO ile ortaklık programlarına Türk blokajının aylar önce başladığını" söyledi. Ankara ile diplomatik kanallardan temasların sürdüğünü belirten Sözcü, Avusturya'nın çözüm için NATO'dan da yardım istediğini belirtti. Ankara'nın tavrının Avusturya'nın Batı Balkanlardaki askeri operasyonlarına henüz "dolaysız etkilerinin" olmadığını söyleyen sözcü "Ancak blokaj orta ya da uzun vadede sorunlara yol açabilir, zira yeni misyonlara hazırlanma kapasitemizi engelliyor" diye konuştu. Avusturya Kosova'daki NATO misyonuna (Kfor) ve Bosna-Hersek'te Avrupa Birliği öncülüğündeki Althea misyonlarına katılıyor. Althea misyonu NATO tarafından da destekleniyor.
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz geçen aralık ayında Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin dondurulmasını istemişti. AB üyesi 27 ülkenin Avrupa bakanları ise Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak ilerletilmemesi kararı almış, bu kararı yeterli bulmayan Viyana oylamada ret oyu kullanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.