Dolar (USD)
35.35
Euro (EUR)
36.43
Gram Altın
3030.28
BIST 100
9890.76
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

NATO Türkiye'nin çabalarından memnun

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilmesini kınadığını ve Türkiye'nin anlaşmayı yeniden tesis etme çabalarını olumlu bir şekilde değerlendirdiğini ifade etti.
NATO Türkiye'nin çabalarından memnun
07 Eylül 2023 11:41:43
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilmesini kınadığını ve Türkiye'nin anlaşmayı yeniden tesis etme çabalarını olumlu bir şekilde değerlendirdiğini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilme kararını üzüntüyle karşıladığını ve Türkiye'nin anlaşmanın yeniden tesis edilmesi için gösterdiği çabaları takdirle karşıladığını ifade etti.

Avrupa Parlamentosu'nda açıklamalarda bulunan Stoltenberg, Ukrayna'nın, Rusya'nın ele geçirdiği toprakları geri almak için Haziran ayında başlattığı karşı saldırıda ilerleme kaydettiğini de belirtti.

NATO Genel Sekreteri, "Ukraynalılar, Rus kuvvetlerinin savunma hatlarını aşmayı başardılar ve yavaş yavaş ilerliyorlar." dedi.

Putin'in talepleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Soçi dönüşü gazetecilerin sorularını cevapladı.

Erdoğan Putin ile yaptığı Tahıl Koridoru görüşmesinin detaylarını anlattı.

SORU: Sayın Cumhurbaşkanım Tahıl Koridoru nedeniyle dünyanın gözü sizin bu görüşmenizdeydi. Birleşmiş Milletlerin önerisi nedir?

Rusya’nın iki tane özel isteği var. Birisi Rusların tarım bankasının, Ziraat Bankasının SWIFT sistemine bağlanması. Şu anda yaptırımlardan dolayı Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkmış durumda. Biliyorsunuz bu ülke, senede 120-130 milyon ton tahıl ihracatı yapıyor. Sayın Putin’de basın toplantısında söyledi, 62 yıldır satıyorlar. Satışın devamı için iki şeyin hayata geçmesi lazım. Birincisi satış sonucu parayı alması gerekiyor, ikincisi de taşımada kullanılan gemilerin sigortalanması gerekiyor. Gemilerin Avrupa veya başka limanlara mal taşıyabilmesi için sigorta edilmesi şart. Yaptırımlardan dolayı İngiliz merkezli sigorta şirketi, gemilerin sigortasını yapmıyor. Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması nedeniyle de para transferi olmuyor, bunun ikisinin mümkün olmasını Ruslar şart koşuyorlar. Şimdi Birleşmiş Milletler biraz geriden başlayan bir pozisyonla Türkiye’nin de sürekli katkısıyla süreci bir noktaya getirdi. En son 28 Ağustos’ta BM Genel Sekreteri Gutteres, gönderdiği mektupta, Rusların istediği gibi direkt SWIFT değil ama SWIFT işleminden kaynaklanacak bir aracılık mekanizması teklif etti. Sigorta meselesi için de çalışmaları olduğunu söylediler.

Sayın Putin’in Soçi’ye hareketinden önce Amerika Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. “ABD ve Birleşmiş Milletler, hayat kurtaran tahıl girişimine aracılık çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye minnettardır” diye bir açıklaması var. Ancak gerek SWIFT olayı gerekse sigorta konusunda, Batı, Rusya’ya çok değişik bir bakış sergiliyor. Değişik bakış sergileyişi sebebiyle de şu anda Sayın Putin “bana karşı bunlar edimlerini yerine getirmiyor, getirmediği için de ben bu konuda bunlarla müşterek bir çalışmanın içine girmem” diyor. Bir de tahılın yüzde 44’ü Avrupa’ya gidiyor. Afrika’ya ise yüzde 14’ü gidiyor. Sayın Putin, “Avrupa zaten bana düşman. Avrupa verdiği sözleri yerine getirmeden bende bu konu da adım atmayacağım” diyor. Ama şimdilik 1 milyon ton tahılı 6 ülkeye göndermeyi düşündüğünü söyledi. “Katar ile beraber bunu bir görüşelim” dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin