Nakil edilen yüzü geri alındı!
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan,Salih Üslün'de ileride dahili problemler oluşmaması nedeniyle yüzündeki yumuşak dokuların tamamını aldıklarını belirterek, "Bacağından alınan doku ile yüze yeni bir konstrüksiyon yaptık. Çok güzel ve başarılı oldu. Yoğun bakımda tedavisine devam ediliyor" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin 4.'üncü, Türkiye'nin 6'ncı yüz nakillisi Salih Üslün'e (55) 22 Ağustos 2013'te trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31. yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzü nakledilmişti. Üslün'ün gelişen dahili problemlerinin ardından alınan konsey kararı ile yüzünün yumuşak dokusu alındı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, gerçekleştirilen operasyonla ilgili açıklamada bulundu.
Salih Üslün'ün yüzünde problem olmadığını, beklemeleri halinde problem olabileceğini vurgulayan Prof.Dr. Ömer Özkan, "Hastada daha önceden olan problemler oluşmaya başladı. Bunlar dahili problem ama sonuçta bizim yaptığımız yüz naklinden sonra yüz dokusunun ileride problem yaratacağını düşündük. Konsey kararı aldık. Uygun bir planlamanın ardından güzel bir ameliyat olduğunu düşünüyorum. Eski nakil dokulardan bir kısmını bırakıp, hastaya yük olabileceğini düşündüğümüz yumuşak dokuların çıkarttık özellikli bir ameliyat oldu" dedi.
Yüzün görünen yumuşak doku kısmının alındığını anlatan Prof.Dr. Ömer Özkan, "Onlar çıkartıldı, kendi dokusu ile değiştirdik. Buradaki amacımız, hasta yaşamına normal şekilde devam etsin, ilaçlarını kullanmasın, yaşamına devam etsin, dahili problem açmasın. Başka bir dahili probleme yol açmasın. Bu her türlü nakil olan insanlarda görülebilen problem. Yakın takip etmek gerekir. Biraz daha beklesek hastaya daha ciddi problem yaratabileceğini düşündüğümüz için böyle bir karar aldık" diye konuştu.
Hastada ne karaciğer ne de böbrek yetmezliğinin olmadığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Beklersek bunlar olabilirdi. Karaciğer yetmezliği hiç öyle bir şey yok çok şükür. Sonuçta dahili problemleri var ama bunların kalıcı olmadığını düşünüyorum. Yoğun bakımda yatıyor, hayati riski var. Böyle problem olmasa ameliyat yapmayı düşünmezdik" dedi.
BACAKTAN ALINAN DOKUDAN YÜZE YENİ KONSTRÜKSİYONSalih Üslü'ne yapılan son işlemin faydalı ve güzel olduğunu dile getiren Prof.Dr. Özkan, "Sadece güzel olsun diye yapmadık. Hastaya faydalı olsun diye yaptık. Güzel bir karar ve güzel bir ameliyat oldu. Her nakilde riskler olabilir. Bu riskler başından beri vardı. Bu tür ameliyatlar göz önünde olduğu için daha çok dikkat çekiyor. Kalan dokuları kullanıp, bacağından alınan dokudan yeni bir konstrüksiyon yaptık. Bizim sık yaptığımız ameliyatlardan biri ama teknik olarak özellikli bir ameliyattı"dedi.
Hastaya yapılan uygulamanın başarılı olması halinde dünyada bir ilk olacağının altını çizen Prof. Dr. Özkan, "Yumuşak dokuların tamamını aldık. Eğer bir kısmını bıraksak sorun yaratabilirdi. Problem olmaması için gerekli olan her şey yapıldı. Estetik bir ameliyat yapmadık. Hastaya faydalı olabileceği, yiyebileceği, içebileceği, nefes alabilecek, hayatına normal bir insan gibi devam edebilecek şekilde evine göndermek istiyoruz. Güzel bir yüz ama yaşamayan bir hastadan bahsetmemiz çok daha kötü olurdu. Bu riske girmeyelim diye bu işi yapıyoruz. Diş çene gibi bölümleri eskisinden çok daha iyi yaparız. Yeter ki hastada başka problemler çıkmasın. Yoğun bakımdaki her hasta risklidir" şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.