Dolar (USD)
34.11
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2856.71
BIST 100
9961.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Nahda hükümetinden sürpriz karar

Tunus'ta aylardır süren siyasi kriz, hükümetin istifa kararıyla sonuçlandı. Hükümet 3 hafta içinde yerini geçici hükümete bırakacak
Nahda hükümetinden sürpriz karar
30 Eylül 2013 00:00:00
Tunus'ta aylardır süren siyasi kriz, hükümetin istifa kararıyla sonuçlandı. Hükümet 3 hafta içinde yerini geçici hükümete bırakacak

Tunus'ta En Nahda hükümeti istifa kararı aldı. Önümüzdeki hafta muhalefetle başlayacak müzakereler sonrasında geçici hükümet oluşturulmasına karar verildi. Ülkede yeni seçimler için partiler çalışmalarına başlayacak. En Nahda hükümeti, önümüzdeki hafta muhalefetle başlayacak müzakereler sonrasında istifa etmeyi, bir geçici hükümet oluşturulmasını ve seçime gitmeyi kabul ettiğini duyurdu. En Nahda ile muhalefet arasında arabuluculuk yapan UGTT sendikası, En Nahda'ya üç haftalık bir müzakere süreci önerdi. Bu sürecin sonunda hükümet istifa edecek ve seçimler yapılana kadar bağımsız bir geçiş hükümeti kurulacak. En Nahda'dan Lütfi Zityun'un açıkladığına göre, toplantılar bugün ya da Salı günü başlayacak. Zityun, partisinin müzakere planını ülkeyi siyasi krizden çıkartmak için koşulsuz kabul ettiğini söyledi.

Müzakere önümüzdeki hafta

Tunus'un önde gelen işçi sendikalarından UGTT sözcüsü Buali Mbarki ise Nahda'nın aylar süren görüşmelerin ardından istifayı kabul ettiğini duyurdu. Mbarki, tarafsız ve geçici bir hükümet oluşturulması için önümüzdeki üç hafta boyunca müzakereler yapılacağını söyledi. En son bir hafta önce 500 bin üyesi olan UGTT'nin açıklamasında ise ülkenin içinde bulunduğu siyasi çıkmazdan kurtulmak için verilen çabaların başarısızlıkla sonuçlandığı bildirilmişti.

Sendika, En Nahda liderliğindeki hükümetin ülkede güvenliği sağlayamadığı görüşünde. Tunus'ta Ocak 2011'de Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle yakalanan devrim süreci, iki yıldır bir kargaşaya dönüşmüş durumda. Bu kargaşa ortamı, şubatta muhalif lider Şükrü Belaid'in öldürülmesiyle daha da kötüleşti. Son olarak temmuzda bir başka muhalif isim olan Muhammed İbrahimi'nin ailesinin önünde vurulması, Tunus'u mevcut krize kadar getirdi. Sokak gösterileri ve siyaset kurumlarının felç olması, ülkeyi hareket edemez hale getirdi.