Naci Görür'den deprem sonrası dikkat çeken paylaşım
Malatya'da meydana gelen 5.3 büyüklüğünde depremin hemen ardından, deneyimli deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya platformu üzerinden önemli bir açıklama yaptı. Görür, Malatya depremi sonrası yaptığı açıklamada, bölgedeki deprem aktivitesi ve yer kabuğu hareketleri hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda, depremin meydana geldiği bölgedeki fay hatlarının durumu ve potansiyel etkileri konusunda da değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'daki son depremler hakkında şu ifadeleri kullandı:
"Bugün olan Meydana gelen depremlerle ilgili sizleri bilgilendirmek istiyorum: Öncelikle, Malatya'da büyüklüğü 4,3 olan Öncü-Yeşilyurt depremi meydana geldi; ardından 5,2 büyüklüğünde İkizce-Yeşilyurt depremi gerçekleşti. Bu durumda, Öncü depreminin İkizce depreminin habercisi olduğunu söylemek kuvvetle muhtemeldir. Dikkat çekici bir nokta olarak, her iki deprem de Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) haritasında belirtilmemiş olan fay hatları üzerinde meydana geldi. Bu durum, yeni bir fay hattının varlığına işaret edebilir."
Naci Görür kimdir?
Naci Görür (d. 1947, Elazığ), Türk jeolog, deprem bilimci, sedimantoloji ile deniz jeolojisi uzmanı ve akademisyen olarak bilinir. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmış ve havza analizi ile depremsellik alanlarında önemli araştırmalar gerçekleştirmiştir. Ayrıca Marmara Denizi ve deprem konularında yaptığı çalışmalar ve kamuoyunu bilgilendirmesi ile de tanınmıştır.
NATO Bilim Ödülü'nü kazandı
Naci Görür, 1947 yılında Elazığ'da doğdu. Lisans eğitimini 1967 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde tamamladıktan sonra, yüksek lisans eğitimini de 1971 yılında aynı üniversitede tamamladı. Öğrenimini tamamladıktan sonra 1973 yılına kadar İTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1977 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla İngiltere'nin Imperial College London üniversitesinde doktora eğitimini tamamladı.
Türkiye'ye dönerek 1978 yılında İTÜ'ye katıldı ve 1983 yılında doçent, 1989 yılında profesör ünvanını aldı. 1983 yılında, genç ve başarılı bilim insanlarına verilen TÜBİTAK Teşvik Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, 2004 yılında İstanbul'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde Barış ve Güvenlik İçin Bilim Ödülü (NATO Bilim Ödülü) ile ödüllendirildi.
Naci Görür, 1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) üye olarak seçildi ve Bilim Akademisi asli üyeliği bulunmaktadır. Ancak, 2011 yılında TÜBA üyelerinin hükümet tarafından atanmasını öngören yasa değişikliği sonrasında TÜBA'dan istifa eden bilim insanlarından biri oldu.
Son olarak, 17 Ekim 2022 itibarıyla Elsevier ve Stanford Üniversitesi tarafından her yıl yayınlanan en etkili bilim insanları listesinde Bilim Akademisi üyesi olarak yer aldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.