Myanmar'daki etnik silahlı grup, 200 civarında ordu mensubunun teslim olduğunu duyurdu
Radio Free Asia'nın haberine göre, geçen ay adını Arakha Ordusu olarak değiştiren Arakan Ordusu, eyaletin başkenti Sittwe'nin 90 kilometre kuzeyindeki Buthidaung kentinde bulunan, Myanmar silahlı kuvvetlerine ait 15. Askeri Harekat Komutanlığı Karargahını 12 günlük kuşatmanın ardından ele geçirdi.
Komutanlığın ele geçirilme tarihini açıklamayan Arakha Ordusu, karargahın düşmesinin ardından 200'e yakın Myanmar askerinin teslim olduğunu aktardı.
Silahlı grubun basın kanalında yayımlanan videoda da, yüzlerce Myanmar askerinin teslim olduğu görülürken, bunlardan bazılarının mart ve nisan aylarında yakalandığı aktarıldı.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar'da 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından ordu, 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve olağanüstü hal ilan etmişti.
Askeri yönetime karşı demokrasi taraftarları, ülkede gösteriler düzenlemeye başlamış, askerlerin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı.
"Üç Kardeşler İttifakı" adı altında bir araya gelen Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu isimli silahlı gruplar, 27 Ekim 2023'te Çin sınırına yakın, kuzeydeki Shan eyaletinden Myanmar ordusuna karşı saldırılar başlatmıştı.
Arakan Ordusu, adını 10 Nisan'da eyaletteki herkesi temsil ettiğini belirttiği "Arakha" ile değiştirmişti.
Arakan eyaletinde orduyla çatışan silahlı gruplar, eyalet genelinde şu ana kadar 9 kenti ele geçirdi. Başkenti halen ordu elinde tutarken, Ann, Buthidaung, Maungdaw ve Kyaukpyu kentlerinde de çatışmalar sürüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.