Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın yıl dönümünde dayanışma çağrısı
Asya kıtasındaki Katoliklere yönelik haberler yapan Union of Catholic Asian News (UCA) haberine göre, NUG'dan yapılan açıklamada, "Hakikat ve adalet adına faillerden hesap sormak önemlidir. Çünkü böyle yapmanın gelecekteki vahşetlere karşı caydırıcı olacağına inanıyoruz." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, Arakan halkının gönüllü ve güvenli şekilde onurlu bir yolla ülkelerine geri gönderilmesinin en büyük öncelikleri olmaya devam ettiği bir kez daha belirtildi.
Arakan'ın 4 yıl önce maruz kaldığı şiddet, ağır insan hakları ihlalleri ve kitlesel yerinden edilme hatırlatıldı.
Öte yandan, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve kadın hakları grupları, Arakanlılarla dayanışmalarını dile getirerek, mağdurlar ve hayatta kalanlar için adaleti sağlamak adına Myanmar askeri cuntasının derhal Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesi çağrısında bulundu.
Ülkenin ikinci büyük şehri Mandalay'da ise genç kadınlar, "Ezilen Arakanlı kadınlarının davası bizim davamızdır. Tecavüzcü orduya karşı kadınlarımızın görkemiyle savaşacağız." yazılı pankartlarla sokaklara döküldü.
Ayrıca kadın grupları, ülkelerinin ezilen azınlığıyla dayanışma amacıyla "Özür Dileriz" kampanyası başlattı.
- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti, "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.